Вијести, Регион

Љимај руши Тачија

ljimaj taci

Један од оснивача Демократске партије Косова (ДПК) премијера Хашима Тачија Фатмир Љимај, заједно са председником парламента Јакупом Краснићијем данас је у Малишеву, свом родном граду, позвао грађане да на предстојећим изборима гласају против Тачија и ДПК.

„Позивам вас да гласате за Грађанску иницијативу за Малишево, али позивам и све грађане Косова да не гласају за ДПК. Нико нема право да људима прети како би им променио мишљење. Јадан је тај који тако ради а јадна је и та власт која тако прети“, рекао је Љимај на скупу у Малишеву, преносе косовски медији.

У седишту ДПК у Приштини позив Љимаја да се гласа против ДПК се тумачи различито.

Генерални секретар ДПК Басри Мусмурати каже да је право сваког појединца да се оријентише ка оном што мисли да је за њега добро.

С друге стране, један од оснивача ДПК Рустем Мустафа је рекао да унутрашње процесе у партији води Тачи са још седам потпредседника партије и они треба да дају мишљење о овим догађајима.

Према оцени једног бившег члана Главног одбора ДПК, ово је снажан „политички нокдаун“ за Тачија и ДПК јер премијер овим дефинитивно губи део посланика у скупштину Косова и тиме и већину у парламенту, што веома брзо може да доведе до ванредних парламентарних избора.

„Данашњи моменат личи на ситуацију с Демократским савезом Косова када је дошло до поделе и губљења власти. Тачи је сада у милост и немилости Рамуша Харадинаја. У случају да му Харадинај буде дао подршку у парламенту, онда одвојено крило Љимаја неће успети да руши Тачија, а уколико Харадинај одлучи да пусти низ воду Тачија онда Тачију нема спаса“, каже за Тањуг тај бивши члан Главног одбора ДПК.

Премијер Косова и председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај јуче су отпутовали у Њујорк.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *