Вијести, Регион

Љајић: Морамо да дозволимо ГМО

gmo-(2)_620x0

СРБИЈА ће морати да дозволи промет генетски модификоване хране ако жели пријем у Светску трговинску организацију. То је Европска комисија у свом извештају поручила Србији, а потврдио је и министар трговине Расим Љајић. Он је рекао и да забрана производње ГМО у нашој земљи и даље остаје на снази, што значи да ћемо је увозити из иностранства.

– Услов за пријем у СТО је да се из законске регулативе избаце све рестриктивине одредбе о промету било каквих производа, па и ГМО – казао је Љајић. – Оно против чега су у СТО, и што су у извештају Европске комисије поновили, је да не може да се забрани промет, али домаћим законодавством може максимално да се ограничи.

Љајић је објаснио да, ако хоћемо у СТО, забрана промета мора да се избрише, али већ у следећем члану закона можемо навести све што мора да се испуни да би се тај промет дозволио.

– Ако Србија жели пријем у СТО у децембру, те измене морају да се ураде врло брзо, јер је следећи рок тек наредне године – казао је министар.

– Србија је у групи 25 земаља које су у процесу преговора о пријему у СТО, а ван СТО је остало још само тринаест земаља.

Професор са Новосадског универзитета Миодраг Димитријевић је у четвртак на Међународној конференцији о ГМО истакао да Србија треба да штити свој национални интерес, а то је да остане зона слободна од ГМО.

– Поседујемо комплетну технологију производње класичног семенског материјала и научне потенцијале, имамо и семенску робу која је довољна за наше тржиште и за извоз – навео је професор.

– Од нас се тражи да нашу технологију компромитујемо и напустимо и да будемо у ситуацији да купујемо производе туђе технологије. ГМО семе је неспојиво са органском производњом, јер долази до контаминације земљишта, што Србија никако не би требало да прихвати.

ОБАВЕЗНО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ

СВИ генетски модификовани производи биће видно обележени и ту нема никакве дилеме, јер се тако ради у свим земљама – рекао је Љајић. – Суштина је да се деблокира поступак и да се из закона избрише забрана, да бисмо ушли у СТО, а после ћемо дефинисати под којим условима ће бити дозвољен увоз. Трудићемо се да то урадимо као и остале европске државе, попут Аустрије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *