Вијести, Регион

Линта: Догађаjи у Вуковару – наставак производње страха

БEOГРAД – Председник Kоалициjе удружења избеглица Mиодраг Линта изjавио jе 3. септембра да недавно прекривање ћириличних натписа на двоjезичним таблама у Вуковару хрватским заставама представља „наставак производње страха и одржавање ратне атмосфере“.

Линта jе у саопштењу достављеном медиjима осудио jучерашње „неуставно и незаконито прекривање“ ћириличних натписа, чиме су чланови такозваног Штаба за одбрану Вуковара обележили годишњицу антићириличне кампање.

Циљ наведеног чина jе, сматра Линта, да се преосталим Србима живот у Хрватскоj учини неподношљивим и да се иселе или асимилуjу.

Линта сматра да jе Уставни суд Хрватске одлуком од 11. августа ове године дао за право члановима, како каже, такозваног Штаба за одбрану Вуковара, jер jе изнад Устава и закона ставио осећања Хрвата коjи су против ћирилице.

„Tо практично значи да сваки Хрват коjи одлучи да скине двоjезизичну таблу то може слободно да учини jер, наведеном одлуком Уставног суда, полициjа не сме да интервенише да заштити државну имовину нити сме да приведе наведено лице“, навео jе Линта.

Линта jе позвао EУ да jасно стави до знања Хрватскоj да jе неприхватљиво да се у jедноj њеноj чланици крши начело владавине права.

Председник Kоалициjе удружења избеглица Mиодраг Линта

Председник Kоалициjе удружења избеглица Mиодраг Линта

Kако се наводи у саопштењу, по Уставном закону о правима националних мањина и Закону о службеноj употреби jезика и писма националних мањина, националне мањине у Хрватскоj имаjу право на двоjезичност у локалним самоуправама где чине више од трећине становништва.

По последњем попису становништва у Хрватскоj 2011. године Срби чине више од 33 одсто становништва у 21 општини и два града(Вуковар и Врбовско), додаjе се у саопштењу.

Председник Штаба за одбрану хрватског Вуковара Tомислав Jосић jуче jе с члановима те десничарске организациjе, познате по борби против ћирилице, обележио годишњицу првих разбиjених двоjезичних плоча у том граду.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *