Регион

Лакташи: НИС отвара прву бензинску пумпу у БиХ

016048

Нафтна индустрија Србије (НИС) отвориће данас у Лакташима прву бензинску пумпу у БиХ. Пуштању у рад присуствоваће генерални директор НИС-а Кирил Кравченко и представници Владе Републике Српске.

НИС је у БиХ купио мрежу од 28 бензинских пумпи од аустријске компаније ОМВ, а посједује и бензинске пумпе у Румунији и Бугарској. У НИС-у планирају да до краја ове године имају најмање 100 бензинских пумпи у БиХ, Бугарској и Румунији.

Највећу мрежу од 332 бензинске пумпе НИС има у Србији.

У Бугарској, осим пумпи, НИС има складиште нафтних деривата, док би у Румунији ове године требало да почну да раде пумпе купљене прошле године, а у плану је и изградње складишта у Темишвару.

Ширење мреже бензинских пумпи омогућиће НИС-у већу продају горива „еуро 5“ квалитета из Рафинерије Панчево, чија је модернизација завршена крајем прошле године. Компанија је и у области истраживања и производње почела ширење у региону, а према најавама руководства, већ у овој и 2014. години се очекују први резултати у повећању производње нафте и гаса из тих концесија.

Већински власник НИС-а је руски „Гаспромњефт“, који посједује 56 одсто акција те компаније, око 30 одсто акција је у власништву Владе Србије, а остало припада грађанима, бившим запосленима и малим акционарима.

Коментариши чланак

Коментара