Вијести, Мишљења, Регион

Кустурица: Назвати Путина Хитлером није безначајна ствар

Српски режисер Емир Кустурица критиковао је изјаву бившег америчког државног секретара Хилари Клинтон, која је руског предсједника Владимира Путина због дјеловања у Украјини упоредила са Хитлером, те истакао да то није безначајна ствар.

„Назвати Путина фашистом због интервенције у Украјини, а при томе бити један од креатора ратова у Румунији, Ираку, на Косову и Метохији, у Авганистану, Либији, Осетији, није безначајна ствар“, навео је Кустурица у ауторском тексту у „Политици“.

Он је напоменуо да Путин своје потезе правда страхом свог народа од бандероваца, насљедника украјинских фашиста, „извођача радова Друге украјинске револуције“.

Кустурица је запитао када је започела ревизија Другог свјетског рата, те подсјетио да Американци нису ослободили Европу од нацизма и да је у борби против Хитлера страдало 20 милиона Руса.

Емир Кустурица о Клинтоновој и Путину

Емир Кустурица о Клинтоновој и Путину

„Нема везе што су они које оптужујеш изгубили 20 милиона људи против Хитлера. Онда лијепо назовеш баштиника те традиције Хитлером, а стварног фашисту амнестираш од кривице. Истина није кул, али шта ћемо, и ако пристанемо на то, како ћемо реаговати ако се ускоро појави теза, рецимо, да је мајмун постао од човјека. Како сада ствари стоје, није немогуће и то да се деси“, истиче Кустурица.

Кустурица напомиње да је ревизија Првог свјетског рата кренула из Америке, када је амерички историчар Сидни Феј хтио да докаже да Њемачка, ипак, није крива за тај рат.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *