Вијести, Регион

Кустурица: Народ се не осврће на »млатарање« првака СДС-а

Бањалука – Идејни творац Андрићграда Емир Кустурица позвао је СДС да „млати још жешће и гласније“ по Андрићграду, јер се народ, како је истакао, не осврће на клевете и „млатарање“ првака СДС-а, већ још чешће и масовније посјећује ово мјесто.

Кустурица је навео да је прве године грађевину посјетило 25.000 људи, а до сада већ 300.000, док је у домаћинства Вишеграђана ушло 10,5 милиона КМ, јер су произвођачи у Андрићграду управо из Вишеграда.

„Ми смо дакле, за разлику од општине, у Вишеград „упумпали“ више од 10 милиона КМ, што нису мале паре у овим временима. А још важније, нисмо правили политичку разлику и тренутно имамо у овом туристичком дијелу више од 40 одсто запослених који су чланови СДС-а“, рекао је Кустурица за „Еуро Блиц“.

Кустурица је нагласио да је у Андрићград утрошено 33 милиона КМ, те да ће 28. јуна, када ће град бити завршен, положити све рачуне.

„Биће јасно да је жЛотикаж, која је заправо већински власник, уложила око 4,2 милиона КМ својих пара, али је као већински власник у највећем износу који је повучен, а то је био кредит од 13,5 милиона КМ, жЛотикаж гарантовала својим иметком, односно ставила је под хипотеку свој, а не иметак Андрићграда“, појаснио је Кустурица.

Он је додао да је општина Вишеград, која је дала 5,7 милиона КМ, заправо највише профитирала јер је добила две грађевине – нову зграду и зграду позоришта.

Кустурица је напоменуо да не „влада“ објектима, јер послије 30 година, када истиче конценсија, то се враћа Републици Српској, односно општини.

„Наше намјере нису профитерске, него мисионарске. Овдје викендима гостује око 5.000 људи и како вријеме буде одмицало, биће их више“, додао је Кустурица.

Говорећи о најавама да ће се општинска администрација преселити у нову зграду, Кустурица је упитао „како неко ко је навикао на влажне просторије и мемљиве собе у којима живи, може да доживи једну неокласицистичку кућу?“.

„То су, ипак, људи који су склони жГранд шоууж, јер често одлазе у Београд и у првим редовима служе да аплаудирају највећем жтрешуж који живи у нашем народу. Тешко је од њих очекивати да пролазе кроз улицу која подсјећа на ренесансни Дубровник и многе градове у Италији“, истакао је Кустурица.

Уочљиво је, твдри Кустурица, да је њихов концепт, одакле су они инструирани, који треба да се преусмјери на предсједника Републике Српске Милорада Додика, „фокусиран оном снајперском тачком, управо на Андрићград као нешто у чијој бази стоји Додик“.

Коментаришући критике неколицине бошњачких политичара, српских новинара и политичара, Кустурица је рекао да би се на њиховом мјесту исто понашао.

„Када почнеш да мјериш, да ставиш ту љествицу колико је ко скочио увис и удаљ и када схватиш да су ти ноге кратке, а памет још краћа, стварно мислим да се они понашају како треба“, поручио је Кустурица.

Кустурица је подсјетио да у самом Андрићграду тренутно ради 60 радника, од чега у Андрићевом институту 10, али је потребно још 10. Међутим, око свих послова ангажовано је око 220 људи.

„Када узмете квантитативно и квалитативно, треба бити луд па да не схватиш шта је било у посљедње три године у Вишеграду и која га је срећа захватила, јер није у питању само 10,5 милиона, већ и животи који добијају перспективу и обећавају да ће се Андрићград претворити у један кампус, универзитетско мјесто, јер смо управо добили дозволу за отварање Факултета драмских умјетности“, нагласио је Кустурица.

Кустурица: Народ се не осврће на »млатарање« првака СДС-а

Кустурица: Народ се не осврће на »млатарање« првака СДС-а

Он је додао да ће стогодишњица Првог свјетског рата бити обиљежена отварањем великог мурала, односно мозаика посвећеног „Младој Босни“, реконструкцијом убиства у једном оперетском стилу, суђењем у којем је главни лик адвокат Цистлер и другим.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *