Вијести, Регион

Кумановска битка трасирала историју

dru-bitka_620x0-620x330

Скопље – На Спомен-комплексу „Зебрњак“ на северу Македоније, у недељу је на комеморативном скупу, одавањем почасти и полагањем венаца код споменика победе српске војске над снагама Отоманске империје у Првом балканском рату, обележена 101. годишњица Кумановске битке.

Почаст палим српским војницима, полагањем ловорових венаца, букета цвећа и паљењем свећа одале су делегације влада Србије и Македоније, у име Војске Србије изасланик одбране, амбасада Србије у Скопљу, српске странке и асоцијације из Македоније, удружења потомака ратника ослободилачких ратова и бројни грађани.

У обраћању на скупу државни секретар у Министарству за рад, запошљавање и социјалну политику Владе Србије Негован Станковић је подсетио да славна победа у Кумановској бици није само значила тријумф у Првом балканском рату већ је и отворила завршну етапу српске револуције дуге 114 години.

„Кумановска битка је пример бриљантно изведене ратне операције чији је резултат била сензационална победа. Победу су извојевали српски војници. Ту је живот изгубило око 700 српских војника и официра, а неколико хиљада је било рањено. Влада Србије не само што достојанствено обележава Кумановску битку већ води рачуна и о уређењу и обнови споменика на Зебрњаку. Данашња савремена Србија корача на путу према ЕУ са циљем да живимо у миру, разумевању и толеранцији“, рекао је Станковић.

Заменик министра културе Македоније Драган Недељковић је рекао да и на месту где су српски војници пре 101. године извојевали историјску победу, треба истаћи да смо „суочени са покушајима ревизије балканске историје“:

„Не може Османлијско ропство да се третира као мултикултуризам. Морамо да пружимо подршку нашој браћи на Косову која се 3. новембра боре за опстанак Косова.“

М. С. / Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *