Вијести, Регион

КУБИКАШИ: Посланици јутрос усвојили и буџет за 2015. и ребаланс буџета за ову годину

ДРЖАВНИ ПРИХОДИ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ – 924,4 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА, А РАСХОДИ – ОКО 1.115,7 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА

  • У расходе буџета први пут су укључене државне гаранције, које су раније биле „испод црте“, тако да ће укупни мањак у републичком буџету бити 191,4 милијарде динара, што је око четири одсто бруто домаћег производа (БДП)
  • Буџет је пројектован на основу прогнозе да ће у 2015. години пад БДП бити 0,5 одсто, а инфлација износити четири одсто, са одступањем плус или минус 1,5 одсто. Њиме је предвиђено задуживање од 706,6 милијарди динара за потребе финансирања буџетског дефицита, набавка финансијске имовине и отплата главнице кредиторима

        ПОСЛАНИЦИ Народне скупштине усвојили су јутрос буџет за 2015. годину, којим су планирани приходи од 924,4 милијарде динара, а расходи од око 1.115,7 милијарди динара.

        За буџет је гласало 160 посланика, а против је било пет. Пре тога посланици су усвојили и други ребаланс овогодишњег буџета.

        После више од 19 сати рада, посланици су завршили расправу о више од 240 амандмана на други ребаланс буџета за 2014. годину и на предлог буџета за 2015, након чега су у пет часова почели нову седницу на којој су гласали о тим прописима.

        У расходе буџета први пут су укључене државне гаранције, које су раније биле „испод црте“, тако да ће укупни мањак у републичком буџету бити 191,4 милијарде динара, што је око четири одсто бруто домаћег производа (БДП).

        Реч је о расходима који се односе на отплату главнице за раније позајмице (30,7 милијарди динара) и на набавку финансијске имовине (2,1 милијарда динара). Без тих трошкова, буџетски дефицит би износио 158,6 милијарди динара.

        Мањак консолидованог буџета износиће 231,9 милијарди динара, односно око шест одсто БДП.

        Буџет за наредну годину је пројектован на основу прогнозе да ће у 2015. години пад БДП бити 0,5 одсто, а инфлација износити четири одсто, са одступањем плус или минус 1,5 одсто.

        Буџетом је предвиђено и задуживање од 706,6 милијарди динара за потребе финансирања буџетског дефицита, набавка финансијске имовине и отплата главнице кредиторима.

        Према буџету, држава Србија ће у 2015. години дати гаранције за кредите јавних предузећа у износу до 81,72 милијарде динара, односно 681 милион евра.

        Приходи буџета од наплате пореза, како је предвиђено, износиће 764,2 милијарде динара, од чега је наплата ПДВ-а 399,4 милијарде.

        Од наплате акциза очекују се приходи од 215,7 милијарди, од чега је акциза на нафтне деривате 122,4 миљарде. По основу наплате царина приходи државне касе требало би да буду 29,2 милијарде динара.

        Највећи издаци буџета за наредну годину биће дотације организацијама обавезног социјалног осигурања у вредности од 274,8 милијарди динара и за исплате плата у износу 241,2 милијарде динара.

        Расходи државне касе за социјалну заштиту износиће око 126,2 милијарде динара.

        Буџетске субвенције планиране су у износу од око 80,6 милијарди динара, а капитални издаци биће 49,2 милијарде динара.

        Предлогом буџета за 2015. годину за исплату отпремнина предвиђено је више од 20 милијарди динара, а највише за запослене у предузећима у реструктурирању.

        Претходно је усвојен други ребаланс буџета Србије за 2014. годину, којим се не мења маса буџета, већ се око девет милијарди динара прераспоређује са ставки које неће бити потрошене на плаћање старих дуговања.

КУБИКАШИ: Посланици јутрос усвојили и буџет за 2015. и ребаланс буџета за ову годину

КУБИКАШИ: Посланици јутрос усвојили и буџет за 2015. и ребаланс буџета за ову годину

Тако ће Министарство унутрашњих послова платити дугове Телекому и Електропривреди Србије, а пољопривредницима ће бити плаћено четири милијарде динара дуга, док је 500 милиона динара предвиђено као додатни новац за отпремнине радницима у предузећима у приватизацији.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *