Вијести, Регион

Крстић и Удовички: Смањење пензија вероватно до краја године

Министри финансија и државне управе и локалне самоуправе, Лазар Крстић и Кори Удовички, најавили су вечерас увођење платних разреда до јесени у државној управи, решење проблема предузећа у реструктурирању на три начина, али и да ће питање висине пензија можда морати да буде отворено крајем године.

Они су гостујући на РТС-у, оставили могућност да ће се крајем године размишљати о смањењу пензија уколико се најављеним економским мерама неостварене довољне уштеде.

Крстић је рекао да се од самог старта залагао за фискалну консолидацију у пуној мери.

Лазар Крстић

Лазар Крстић

„Сви смо се сложили да учинимо све сто је могуће, да видимо колико можемо да смањимо губитке у јавним предузећима и уштедимо у државној управи како бисмо

што је могуће више смањили негативан ефекат по грађане. Да ли ја верујем да ћемо успети у пуној мери? Не верујем“, рекао је Крстић.

Он је оценио да ћемо „морати да се обратимо и пензијама крајем године“, додајући да би њихово смањење могло да уследи када се „буде улазило у следећу буџетску процедуру“.

Говорећи о пензијама, Удовички је навела да ће влада можа и успети да најављеним мерама довољно убрза привредни раст, па да пензије не морају да  се смањују.

„Али ако ме питате за поштено стручно мишљење, сумњам. Али сам сигурна да је ово што сада радимо довољно, да ће значити привреди Србије“, рекла јеУдовички.

Она је најавила увођење платних разреда до јесени, наводећи да се тај посао већ ради и да је основна идеја да се исти рад у државној управи плаћа исто.

„Сада имате невероватну појаву да у једној агенцији, рецимо као возач, можете да зарађујете три или четри пута више него као возач у министарству“, навела је Удовички, додајући да је слична ситуација између различитих министарстава или општина.

Према њеним речима, постоји шума различитих накнада, а раније је преузет систем из времена самоуправљања који је служио идеолошкој сврси и већ „20 година са њим се играмо да би сакрили ко колико зарађује“.

„Реците ми којом државом може да се управља ако не можете да упоредите. Прво ћемо морати да поједноставимо ту шуму…“, рекла је Удовички.

Крстић је у том контексту навео да не може Фонд ПИО сам себи да подигне плате или коефицијенте без усаглашавања са остатком јавног сектора, те да је основна порука платних разреда да се уведе правичност у систем.

Говорећи о предузећима у реструктурирању, Крстић је рекао да ће проблеми тих фирми бити решавани помоћу три модела.

У првој групи је, навео је он, 30-ак предузећа за које постоји будућности и за која држава треба да осигура највећу улогу.

У другој групи су, према његовим речима, предузећа којима се мора наћи стратешки партнер, док ће преко трећег модела бити решавана судбина предузећа за која не постоји будућност и где ће држава са синдикатима тражити адекватне социјалне програме.

Као најхитнији проблем који треба решити, Удовички је навела да се привреди омогући да ради и да расте.

„Проблем је што привреда не производи довољно пореских средстава. Смањивати порезе не можемо, јер бисмо тако само продубили дефицит“, рекла је она.

Као први приоритет, Крстић је навео фискалну консолидацију која се не сме свести само на уштеде као такве, већ и на увођење такве дисциплине где ће се знати где одлази сваки динар.

Он је поновио да ће ребалансом бити остварена уштеда од 400 милиона евра и да постоји „оквирна слика за ребаланс“.

Министар финансија је навео да ове и следеће године мора да се уштеди једна милијарда евра, док се у наредне четири године морају остварити уштеде од 1,5милијарди евра.

Вербић: Просвета мора да се суочи са смањењем плата

Министар просвете и науке Срђан Вербић је рекао да нико од нас не зна какви ће нам образовни профили бити потребни за 10 година, због чега људима треба омогућити да уче у ходу и да се прилагођавају новонасталој ситуацији.

„Сигурно да ни Немачка нема план какви ће јој кадрови бити потребни за 20 година.За 2030. годину нико од нас не зна шта ће бити актуелно“, рекао је Вербић и додао да је потребна промена свести.

Говорећи о могућим штрајковима у образовању због најављеног смањења плата у јавном сектору од 10 одсто, Вербић је рекао:

„Ако се у целој јавној управи смањује плата за 10 одсто, то је оно што се односи на све нас грађане и са тим морамо да се суочимо, да прођемо кроз период када ће наредних месеци или година бити тешко, да после буде лакше“.

Говорећи о малој матури, министар просвете је рекао да она не мора да буде само селекциони механизам за упис у средње школе, већ и богат извор података шта треба унапредити у образовном систему.

Вербић тврди да мала матура треба да се реализује у другачијим околностима и даје најбитније за ову годину да видимо шта можемо да извучемо из ње не би ли следеће године правили нешто корисније, мењали планове и програме, а једног данаи направили нешто што личи на ПИСА тест.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *