Вијести, Регион

Крајишник: Дејтон уважио приједлоге руководства Срба

034144

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник, оспоравао је данас, првог дана свједочења у одбрану Радована Караџића у Хашком трибуналу, да је постојао план или удружени злочиначки подухват, чији је циљ био да се протјерају муслимани са српских подручја у БиХ, како се то наводи у оптужници.

Крајишник је рекао да је увијек било предвиђено да припадници мањина живе у свим дијеловима БиХ и да ће њихова права бити поштована.

Он је потврдио да никада није имао намјеру да муслимани буду уништени као група, у цјелини или дјелимично и да није знао да је такав став постојао код било кога из српског руководства у БиХ.

Објашњавајући историјски контекст догађаја уочи избијања сукоба у БиХ, Крајишник је навео да је још почетком 1991. године добио информације о формирању „Патриотске лиге“, али да је био идеалиста и није вјеровао безбједњацима.

У прилог тврдњи да се муслиманска страна нелегално наоружавала и припремала за рат, цитиран је дио из књиге „Сјећања“ ратног муслиманског лидера Алије Изетбеговића, гђе описује како је Југословенска народна армија за то знала, али да је то „отрпјела, јер се није осјећала довољно снажном да одговори“.

Крајишник и Караџић су констатовали да је проглашење незавиности БиХ извршено на нелегалан начин и уз угрожавање принципа равноправности три народа.

Коментаришући документ „Варијанта А и Б“, Крајишник је рекао да није знао да је он подијељен на сједници Главног одбора Српске демократске странке у децембру 1991. године.

Тужилаштво тврди да је овај документ упутство које је предвиђало потпуно преузимање власти у мјестима у којима су Срби били у већини и да је реализација почела одмах након издавања упутства.

Караџић доказује да „Варијанта А и Б“ није био документ СДС-а, већ пензионисаног официра ЈНА и да не представља намјеру етничног чишћења несрпског становништва, већ одбрамбени план у случају напада на Србе.

Поредећи приједлоге српског руководства о подјели општина прије рата са приједлозима који су усвојени на мировној конференцији у Дејтону, у новембру 1995. године, Крајишник је потврдио да су они у највећем броју случајева били исти.

Караџић је рекао да је оптужен да је хтио подјелу општина, да је починио кривично дјело да се општине подјеле и да буде како је предлагано прије рата.

„Хоћу да покажем како је то међународна заједница ријешила у Дејтону, кад нису морали пуцати, већ су имали оловку у руци“, рекао је Караџић.

Предсједавајући судија О-Гон Квон рекао је да „не мисли да је Караџић оптужен за подјелу општина“.

Главни претрес на суђењу Караџићу наставља се у уторак, 12. новембра.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *