Вијести, Регион

Коштуница: Србија губи много на путу ка ЕУ

Ужице – Председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница оценио је данас да Србија „губи много ствари европским интеграцијама“, међу којима и Споразум о слободној трговини с Русијом.

Војислав Коштуница

Војислав Коштуница

– Чланство у ЕУ апсолутно поништава Споразум о слободној трговини с Русијом, а то је тржиште на којем ми имамо шансу. Оног тренутка када је криза захватила ЕУ, највеће чланице су се окренуле руском тржишту – Немачка, Италија, Пољска… 50 одсто свог извоза су пребациле на то тржиште – рекао је Коштуница.

 Председник ДСС је данас говорио на предизборном скупу у Ужицу где је представљено 12 кандидата из Златиборског округа за посланике. Коштуница је рекао да у економском програму ДСС, под називом „Економија политичке неутралности“, „нема обећања о мегаломанским инвестицијама која убрзо забораве и они који су их дали“.

Тај програм „говори о томе како да сами уредимо своју државу и живимо од свог рада, да не живимо по налозима, већ према потребама, да сарадјујемо са свима. Тај програм значи слободу и ништа друго“, рекао је Коштуница, преноси ДСС.

ДСС је саопштила и да је члан њеног Председништва Марко Милутиновић на конференцији за новинаре у Београду оценио да су испуњени сви услови за проглашење политичке и економске неутралности Србије и за обустављања евроинтеграције.

– Економска ситуација у ЕУ и незпосленост неминовни су показатељи да нам ЕУ није пожељан економски партнер – оценио је Милутиновић и додао да је незапосленост у неким земљама ЕУ сличног обима као у Србији, те „ЕУ сама по себи није место које Србији гарантује благостање“.

Милутиновић је поновио став ДСС да је спровођење Споразума Србије и ЕУ о стабилизацији и придруживању, нанео Србији штету већу од 1,5 милијарди евра и угрозио њену пољопривреду, те је зато држава увела солидарни порез који, како је оценио, не користи бужету, већ штети свима који су битни за функционисање система.

Извор: Бета

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *