Вијести, Регион

Коме сметају мртви?Потресни призори док Срби обилазе потпуно разрушено гробље у јужној Митровици

Задушнице су једина прилика када уз пратњу полиције Срби могу посетити гробове преминулих рођака и пријатеља (ФОТО: Марко Ђурица / Реутерс)

Косовска Митровица – Око 400 Срба из северне Косовске Митровице јутрос је на задушнице посетило православно гробље које се налази у јужном делу града. „Порушено је више од 97 одсто надгробних споменика и после чишћења корова и дрвећа, они који су били неоштећени нашли су се на удару вандала“, казао је протојереј Станиша Арсић.

Срби су до гробља у јужној Митровици, на коме је око 90% надгробних споменика порушено, стигли аутобусима у пратњи Косовске полиције.

1

Зоран Ракић из Косовске Митровице обишао је гробове родитеља и пријатеља чији су надгробни споменици порушени, као и већина на овом гробљу.

Ракић каже да је видети порушене споменике и оскрнављено гробље такав бол, туга, жалост за целу Европу, истичући да је у питању крајњи вандализам и да тако нешто не постоји у свету.

2

– Понекад се питам да ли има Бога. Да ли постоји неко на овом свету ко ће да осуди ово. Онај који има мало људскости у себи, било које вере да буде, њему не могу да сметају мртви – рекао је Ракић.

3

– Обиђите муслиманско гробље (у северном делу Косовске Митровице), нађите један једини оштећени споменик. Ми Срби пролазимо поред тог гробља свакодневно, нико од нас није рекао ружну реч за то гробље – нагласио је Ракић.

4

Љиљана Антосијевић јутрос је обишла мајчин гроб. Каже да је гробље толико уништено да многи висе не могу да нађу споменике својих најмилијих који су овде сахрањени.

5

– Тешко ми је, претешко. Нема куд горе али шта да радимо. Када би бар било боље али није, све је горе, све више упропашћавају. Тешко ми је кад затекнем гроб у оваквом стању, ту ми је мајка. Тешко је и што не можемо сами да дођемо слободно, само овако када је организован превоз, једном или два пута годишње – рекла је она.

Драгослав Елезовић каже да је сваке године све теже и теже доћи на гробље, јер је у све горем стању. Елезовић је рођени Митровчанин, стално долази на задушнице на гробље, овде су сви његови сахрањени.

Волео би да и он буде сахрањен овде, јер је ово, каже, његов град.

– Само се питам коме мртви сметају. Овако нешто мислим да нема у свету, једино код нас овде на Косову је овај вандализам и ово што раде.Ваљда ће Бог неког да казни због овога свега – рекао је Елезовић.

6

Протојереј Станиша Арсић, старешина храма Светог Димитрија у северном делу Косовске Митровице, истиче да је најгора ствар што када год верници дођу да обиђу гробље за задушнице, сваки пут је све више порушених и оскрнављених споменика.

7

– Све наше изјаве које дајемо се само понављају, не знамо више шта да кажемо. Верујте да је страшно, да су људи огорчени. Ово је нешто што је за наш појам сулудо, да се неко иживљава и чини такве лоше ствари над онима који су немоћни, ау овом случају над гробовима наших покојника – казао је Арсић.

8

На српском гробљу у јужном делу Косовске Митровице уништено је око 90% споменика и тамо се умрли Срби не сахрањују од 1999.године, док у северном делу града на албанском гробљу нема ниједног ошећеног споменика.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *