Вијести, Регион

Колико је измишљена афера о новцу за Тијанино лечење наудила Србији?

Tijana_620x0

Психолог Александра Јанковић сматра да би ова афера могла да има последице по будуће хуманитарне акције јер су људи неповерљиви. С друге стране, Сергеј Трифуновић пита зашто су родитељи чекали четири месеца да до афере уопште дође.

Након што се скоро месец дана нагађало шта су родитељи Тијане Огњановић урадили с новцем који је путем хуманитарне акције прикупљен за лечење ове девојчице, полиција је дала коначан одговор − нису урадили ништа.

Сав преостали новац, који се налази на рачуну преминуле Тијане и њене мајке Јелене, и даље је ту. Није потрошен ни динар, ни евро. На том рачуну налази се више од милион и шестсто хиљада евра.

Новац је ту, али поверење свих оних који су донирали средства је пољуљано, захваљујући појединим медијима који су пуних месец дана потенцирали ову “аферу”. Док је новац за Тијанино лечење сакупљен за свега четири дана, после ове “афере” питање је колико ће се људи радо одазивати хуманитарним акцијама.

Психолог Александра Јанковић не верује да су такве афере случајно направљене и да ће ова ситуација имати последице јер су људи и иначе неповерљиви.

– Не верујем да је ова афера направљена случајно. У једном тренутку се појавио велики број људи који је желео да донира новац за дете и онда као да је то некоме засметало. Мислим да ће ова ситуација бити озбиљно искушење за хуманост. Ипак, људи који имају срца и желе да помогну знаће да то нема никакве везе с њиховом намером. На оне који су људи ова ситуација неће много утицати у жељи да помогну – каже Александра Јанковић.

С друге стране, Сергеј Трифуновић, један од покретача акције сакупљања новца за малу Тијану, за Телеграф каже да чак и ако је афера око новца измишљена, опет остаје неколико неразјашњених питања.

– Зашто, када већ операција није успела, нису пребацили новац неком другом детету коме је операција била потреба исто као и њиховом детету, као што је то, одмах и без размишљања урадио отац мале Данице? Зашто су чекали четири месеца да до афере уопште дође, а јасно је било да ће се онолики народ који је слао новац нештедимице, запитати у једном тренутку шта је с тим новцем? Зашто је и како с рачуна који је наменски, како кажу, пребачено 1.200.000 на приватни рачун мајке и зашто је иницијално скупљано 700.000 да би се дошло на цифру од 3.000.000? Зашто су родитељи оптужили Карађорђевиће? – наводи Трифуновић.

Сергеј се на крају пита:

– Шта је са свим тим парама, ако операције није било, и где ће оне коначно завршити, у тренутку док кукају родитељи мале Аните, Уне и неколико других Тијана?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *