Вијести, Регион

КОЦИЈАНЧИЧ: Дајемо новац својима, али ЕУ не плаћа кампању против Владе Србије

У ИМЕ ЕК ОДБАЦИЛА „НЕО​СНОВАНЕ ТВРДЊЕ“ ПРЕМИЈЕРА АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

  • „Врло смо изненађени најновијим тврдњама премијера Србије Вучића о томе да ЕУ појединим организацијама плаћа да воде кампање против српске владе. Одлучно одбацујемо такве неосноване тврдње“, наводи у реаговању Маје Коцијанчич

        ПОРТПАРОЛКА Европске комисије за политику суседства и преговоре о проширењу Маја Коцијанчич одбацила је данас као неосноване тврдње премијера Србије Александра Вучића да ЕУ појединим организацијама плаћа да воде кампању против српске владе, истичући да су врло изненађени тим тврдњама.

         „Врло смо изненађени најновијим тврдњама премијера Србије Вучића о томе да ЕУ појединим организацијама плаћа да воде кампање против српске владе. Одлучно одбацујемо такве неосноване тврдње“, наводи у реаговању Коцијанчич.

        Она је истакла да Европска унија подржава независно и одважно новинарство, као и слободу говора широм Европе и изван ње.

        Наводећи да је слобода изражавања основни принцип демократије, Коцијанчич је указала да у настојањима да подржи слободу говора, ЕУ, између осталих активности, пружа бесповратна финансијска средства независним и невладиним организацијама у целом региону, која додељује на такмичарској основи и у складу са строгим процедурама.

         „Сви корисници овакве помоћи имају пуну уређивачку независност и једини су одговорни за објављени материјал. ЕУ од српских власти очекује да обезбеде окружење које ће подржати слободу изражавања и медија“, наводи Коцијанчич у саопштењу.

        Она је истакла и да је медијска критика, попут оне коју упућује БИРН, неопходна је како би се осигурала стварна одговорност изабраних влада, а владе би требало да заузврат реагују на такву критику на конструктиван и транспарентан начин, а не да је гуше.

        Премијер Вучић изјавио је јуче да је Балканска истраживачка мрежа била плаћена да говори против Ер Србије и недавно о наводним манипулацијама у избору фирме за испумпавање воде у копу Тамнава Западно поље.

Маја Коцијанчич

Маја Коцијанчич

„То су они који су лагали о ЕР Србија, они који су добили паре од господина (шефа Мисије ЕУ у Србији Мајкла) Девенпорта и ЕУ да говоре нешто против Владе. Тим лажовима реците да су опет лагали“, рекао је Вучић.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *