Вијести, Регион

Ко су најимућнији политичари у Србији

032896

Ко су најимућнији људи на српској политичкој сцени и шта све посједују од имовине. Бајатовићу највећа плата. Ђилас продаје удио у фирми.

Кад би се снага партија мјерила и богатством њених виђенијих чланова, топ-листа би изгледала потпуно другачије. Јер, најимућнији политичари тренутно су у редовима опозиције или у партијама које су мањи партнери власти.

Према имовинским картама, које су сами функционери достављали Агенцији за борбу против корупције, најбогатији је потпредсједник парламента и ДСС Ненад Поповић. Он се за ту неформалну титулу „изборио“ захваљујући својим фирмама које већ годинама успјешно раде, углавном у Русији.

Лидер демократа Драган Ђилас управо је открио да већ дуже покушава да прода 25 одсто акција у „Мултиком групи“. Из његових имовинских карата види се да је већ успио да се „ријеши“ 28 одсто акција у „МДИ Интернационал“, да плату градоначелника Београда од око 116.000 динара даје у хуманитарне сврхе и да има уштеђевину.

Захваљујући многобројним некретнинама, најбоље котирани члан Владе на листи имућних је министар грађевине Велимир Илић. Дио иметка, који чине куће, њиве, пашњаци, воћњаци, па и базен, Илић је наслиједио, али је и сам стицао квадрате.

И лидер ЛДП Чедомир Јовановић добио је насљедство, па се у посљедњој имовинској карти води као власник двије куће и стана са окућницом, као и нешто више од осам хектара обрадивог земљишта. Он је навео да годишње добија 1.380.162 динара, да има уштеђевину и 45 одсто акција у фирми.

Приходи од скоро два милиона динара мјесечно допринијели су да социјалиста Душан Бајатовић „избије“ на сам врх најплаћенијих функционера. Директор „Србијагаса“, додуше, дио прихода даје у хуманитарне сврхе. Пријавио је да има уштеђевину, двије њиве, два воћњака, камион с приколицом…

Акцијама у предузећима може да се похвали и Божидар Ђелић (ДС): има 100 одсто удјела у једној фирми и 99 одсто акција у другој. Навео је и чувени „југо кабрио“, који је купио прије 11 година, док је био на мјесту министра финансија. Драгомир Карић, посланик клуба СНС, нема кола, али зато, осим бизниса, има 10 њива, стан, кућу…

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *