Регион

Клеменс Тенис: Нећемо потиснути српског пољопривредника

Власник немачке компаније „Тенис“ Клеменс Тенис подвукао је данас у Београду да његова компанија, која жели да уђе на тржиште Србије и инвестира до 300 милиона евра, не долази да би потиснула српског пољопривредника, већ подстакла производњу свињског меса и извоз.

БЕОГРАД – Власник немачке компаније „Тенис“ Клеменс Тенис подвукао је данас у Београду да његова компанија, која жели да уђе на тржиште Србије и инвестира до 300 милиона евра, не долази да би потиснула српског пољопривредника, већ подстакла производњу свињског меса и извоз.

Он је, на конференцији за штампу после разговора са српским премијером Александром Вучићем, најавио укупан обим инвестиција у Србију у висини од 300 милиона евра, која ће бити реализована у предстојећих пет година.

Истовремено је поручио да „Тенис“ не намерава да извлачи новац из земље у коју долази, већ ће приходе од посла у Србији користити за даље инвестиције у ту земљу, односно у свињогојство у Србији.

„Тенис не долази на тржиште да смањи домаћу производњу, већ да је припреми за извоз. Извозимо у 98 земаља глобално. Светски смо првак у извозу свињског меса, са уделом од 82 одсто по количини. Располажемо са 16 извозних бироа, који ће бити у ситуацији да извозе српско месо. Тако ћемо подићи потражњу и у самој земљи“, објаснио је Тенис.

Он је указао да „Тенис“ намерава у наредних пет година интензивно да ради на свом пројекту у Србији, а да ће локација бити изабрана тако да буде у средини неког региона у којем ће се производити свиње.

Према његовим речима у Немачкој „Тенис“ има 17.000 пољопривредника добављаче, који су породична предузећа, и који добро живе о тога.

Он је пренео да није могао да одбије шефа српске владе, када га је упознао, и када га је питао да дође и помогне у реструктуирању пољопривреде у Србији.

Тенис је, нагласивши да се већ осећа у Србији као код куће, рекао да је видео да пољопривреда Србије има огромне изгледе, поседује плодну земљу, а Немачка од 70-тих година прошлог века има одлично искуство са Србима који су дошли у ту земљу, који добро раде, брзо уче и одлично спроводе оно што су научили.

Он је казао да је у кратком року одлучио да отвори канцеларију у Београду која ради на пројектовању десет фарми, које неће покрити целу производњу, али које ће бити модел за произвођаче у Србији.

„Тенис неће да истиска неког са тржишта већ жели да упосли постојеће пољопривреднике да им понуди шансу да се укључе у посао“, објаснио је он.

И поред проблема са свињском кугом Тенис је уверен да су шансе и изгледи добри да се то реши и крене са послом.

Објашњавајући даље кораке Тенис је указао да замишља да се крене најпре са преносом знања.

Најавио је и да ће бити успостављена интернет платформа преко које ће моћи да се пријаве заинтересовани пољнопривредници, који би, када буду изабрани, били упућени у Немачку у Академију „Тенис“ на обуку, како би се упознали са технологијом коју користи та компанија, и знање потом пренесу у Србију.

„Други стуб како би ушли на српско тржиште јесте да започнемо производњу меса. Тражимо да преузмемо неку постојећу фирму како бисмо отпочели са радом и упознали боље тржиште“, рекао је Тенис, додајући да је трећи корак реализација грађевинских подухвата, при чему ће највећи део послова бити додељен српским фирмама.

„Ми веома радо долазимо у Србију, јер овде налазимо добре предуслове и политичку подршку да спроведмео наше идеје. Имали смо сличан пројекат у Русији. У интересу српске пољопривреде је да се неко бави модерном производњом меса, што ће допринети расту извоза“, нагласио је он захваливши се свима на подршци.

Он је посебно замолио српске пољопривреднике за подршку, рекавши да долазак у неку земљу без подршке нема смисла.

Тенис је изразио разумевање да, када долази до неких промена, увек постоји потреба да се неки људи за то приволе.

Он је рекао да се нуди шанса свима који се баве свињогојством да се прикључе, и да нема ограничења по количинама, али да се не може сарађивати са онима који имају мање од десет крмача.

Међутим „Тенис“, како је додао, жели да и ти мали произвођачи расту, а када се буде формирала кланица биће закључивани уговори са пољопривредницима о откупу, којим ће се дати потребна безбедност узгајивачима.

Упитан за план производње српско-немачког ћевапа Тенис је најавио да ће његова компанија производити „културлошки српске ћевапе“, ако то купци буду желели и тражили.

„Ја уживам у српским ћевапима. Синоћ смо били на вечери, а након што смо јели јунетину и јагњетину, тражио сам ћевапе. Знамо како се то ради, а ако не знамо питаћемо српске произвођаче. Ми волимо да учимо“, казао је Тенис.

Највећи произвођач меса у Европи заинтересован да улаже у Србију

Тенис је потврдио да намерава да организује производњу меса у Србији, а са премијером Вучићем договорио је наредне кораке за долазак те компаније у Србију, од којих је најважнији добијање дозвола за рад и образовање кадрова из наше земље.

Вучић је рекао да се уговор са компанијом Тенис припрема за јун, будући да Србија треба да уради још много тога, посебно по питању образовања и проналажења пољопривредника од којих би могле да буду узимане свиње.

Тенис је објаснио да тим његове компаније већ ради на пројектовању 10 фарми у Србији, и истакао да његов долазак не значи гушење домаће прозиводње, већ је, напротив, идеја да успосли оне који већ прозиводе на нашем тржишту.

Реч је, истакао је Вучић, о изградњи савременог „вертикалног предузећа“, које ће обухватити производњу житарица за исхрану, производњу и кланицу товних свиња.

„Тенис је највећи у Европи. Његова намера је да за неколико година у Србији произведе на својим фармама, а већи део откупи од наших сељака, укупно четири милиона свиња“, рекао је Вучић.

Он је додао да у Србији данас у кланицу иде 2,8 милиона свиња, а да је 2010/2011. године у Србији сточни фонд спуштен на ниво из 1910.

„Ппланирана производња од четири милиона је огромно повећање за Србију и много значи за пољопривреду наше земље“, рекао је Вучић.

„Добили смо коначну вест од Тениса да жели да улаже и жели да ради у нашој земљи и дуго година овде да остане, да жели да прави профит за своју компанију, што ће значити и опоравак посрнуле српске пољопривреде“, рекао је Вучић.

Влада Србија и немачка компанија „Тенис“, која је највећи произвођач меса у Европи, потписале су у априлу прошле године Меморандум о разумевању.

Меморандум су тада потписали министар привреде Србије Жељко Сертић и представник компаније Тенис Данијел Нотброк, а Вучић је тада рекао да је намера те компаније да производи три милиона товних свиња.

Немачки Тенис је један од највећих произвођача свиња у Европи који годишње узгоји око 17 милиона свиња, али и око 400.000 говеда и која има обрт већи од пет милијарди евра по години.

Клеменс Тенис: Нећемо потиснути српског пољопривредника

Клеменс Тенис: Нећемо потиснути српског пољопривредника

Сада је, каже, премијер најважније образовање 200 до 300 младих из Србије који би требало да оду у Немачку да би се научили и образовали, највероватније у седишту фирме Тенис.

„Они морају да науче како то Немци раде, чисто и најбоље и зашто су најсупешнији у Европи“, рекао је Вучић.

Друго, казао је премијер, је проналажење локације, неке од наших пропалих фирми где кланице постоје, у стечају или ликвидацији, да то Тенис купи и преуреди за производњу најбољих ћевапчића и месних прерађевина.

И треће, важно је да би Тенис у првих годину дана они би узимали свиње од српских сељака.

„У појединачним фармама које би они правили ишло би по 2.500 крмача, 65.000 товљеника. Сами би производили 700 до 800 хиљада свиња, а за наредних до 10 година дошли би до цифре од четири милиона“, навео је премијер и додао да је то за Србију од изузетног значаја и такав напредак српске пољопривреде да нисмо мислили да је уопште могућ.

Вучић је напоменуо да би проблем могао да буде свињска куга и то, како је рекао, озбиљан, те ћемо зати морати да мислимо на нашег сељака, али истовремено не можемо да уништавамо нашу будућност.

Премијер је рекао и да није случајно да је немачки бизнисмен Клеменс Тенис највећи у Европи. Он, казао је премијер, свуда добро говори о Србији и захваљући њему и други добро размишљају о Србији.

„Разговараћемо са нашим пољопривредницима, видећемо које ћемо субвенције да им повећамо, али желимо да имамо озбиљније системе за наводњавање, више савремених машина на нашим њивама, али од свих тражимо и већу озбиљност а сигуран сам да ће више стандарде управо тражити и Тенис“, рекао је премијер Вучић.

Ово је, казао је, прилика да Србију поставимо на европску мапу пољопривредно развијених земаља.

„Ми смо успели да спуштимо сточни фонд на ниво из 1910, а сада кажемо да ћемо то да удвостручимо. То је огромна ствар за наше пољопривреднике и сељаке. То су за нас велике и добре вести и надам се да ће Србија моћи да заврши тај посао“, рекао је премијер и поновио да Србија сада очекује од Немачке да се одобре радне дозволе за наше кадрове.

Премијер је одбацио критике да ће мали фармери у Србији бити угрожени доласком немачке компаније „Тенис“, наводећи да је то велика шанса за српске пољопривреднике.

Вучић је рекао да ће српски пољопривредници моћи да повећавају своју производњу, јер ће имати коме да је продају, да ће имати безбедност за своју храну, све хигијенске услове и напредну технологију.

„То је као питање да ли ћемо да уведемо струју и коме смета мрак. Тенис је најсавременија технологија, као да вам долази Мерцедес. Мерцедес који каже да неће да уништи фићу, него да их научимо да направе бољу шасију“, рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Вијести о… А ко онда увози свиње и минира овај посао? Зашто је укинута емисија „Добра земља“?

Коментариши чланак

Коментара