Вијести, Регион

Капетан Драган се противи изручењу

86136105524015c86beeb326204824_orig

Загреб – Адвокати Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган, који је оптужен за ратне злочине, жалили су се против његовог изручења из Аустралије Хрватској.

Бивши аустралијски министар унутрашњих послова Џејсон Клар одобрио је његово изручење у децембру прошле године након вишегодишњег правног натезања и Васиљковићевих покушаја да оспори хрватски захтев за изручењем поднет 2005.

Капетан Драган тражен је ради испитивања у вези оптужби за ратне злочине почињене када је био паравојни командант у тадашњој Крајини 1991. и 1992.

Како преноси аустралијски лист „Аустралиан“, на отварању жалбеног рочишта против владине одлуке о изручењу пред Савезним судом, његов адвокат Јулиан Бурнсајд рекао је да ће се у жалбеном поступку усредсредити на правна одлагања у том предмету, питања која се односе на Женевску конвенцију и питања процедуралне праведности.

„Прошло је јако много времена“, рекао је Бурнсајд, питајући се да ли је одлука министра Клара донесена „у разумном року.“

У излагању пред судијом Џенифер Дејвис, истакао је да је Васиљковић у затвору већ неколико година и да је то релевантно за оцену да ли је одлука о изручењу донесена у разумном року.

По оптужници коју је објавило тужилаштво Шибенско-книнске жупаније, Васиљковић је мучио ратне заробљенике, наредио да буду убијени и командовао нападом на Глину у којем је било цивилних жртава.

Васиљковић, који је рођен у Београду и има аустралијско држављанство, негира све оптужбе, али је Врховни суд Новог Јужног Велса потврдио да је он починио ратне злочине мучења и силовања и да је признао покољ, преноси агенција Хина.

Васиљковић се налази у затвору од 2006., осим раздобља које је провео на слободи 2009. и почетком 2010. након којег је на основу одлуке Врховног суда поново ухапшен. Смештен је у затвору Парклеа у Новом Јужном Велсу и судско рочиште у Мелбурну пратио је путем видео везе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *