Вијести, Регион

Јосиповић: Уклањање табли, срамота за све

029021

Иво Јосиповић оцијенио да је све што се догађа у Хрватској посљедњих дана око скидање табли са двојезичним натписима неприхватљиво и „срамота за све“.

– Данас Вуковар, јуче Удбина, сутра нешто друго – плоче, натписи, споменици. Шта је сљедеће? Хоће ли сутра нечија глава бити разбијена? – пита се предсједник Хрватске у разговору с новинарима, коментаришући проблем постављања двојезичних табли које су након Вуковара скинуте и у Удбини, а данас и у Војнићу.

Шеф државе је подсетио да ускоро долази у Србију, гдје ће разговарати са предсједником Томиславом Николићем и посјетити припаднике хрватске националне мањине.

– Свираће се хрватска химна, вијорити хрватска застава и опет ће ме након свега тога страни државници питати каква сте ви то држава у којој се догађа ово што сада гледамо – рекао је Јосиповић.

– И ово што се догађа је срамота за све нас – сматра Јосиповић и позива у првом реду владу, затим опозицију, бранитеље који „с толико жара бране Хрватску“ да „бране и њено достојанство“ и да је бране као европску земљу.

– Сви сносимо одговорност и не смијемо дозволити да се прича о ћирлици претвори у причу о неуспјеху Хрватске -поручио је Јосиповић.

Српске организације у Хрватској изразиле су јуче најдубљу забринутост због наставка уништавања двојезичних натписа, поручивши да за Србе у Хрватској није слобода ако им се одузима право на писмо и ако се ћирилица проглашава агресорском и злочиначком.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *