Вијести, Регион

Јосиповић о посети Београду

Ivo-Josipovic

Хрватска снажно подржава проширење ЕУ на све земље југоисточне Европе, па ће једна од порука хрватског председника у Београду бити и подршка Србији на њеном европском путу, истичу у кабинету Иве Јосиповића. Међусобне тужбе за геноцид неће бити тема разговора.

Развијање добросуседских односа и стабилизација региона главна су сврха предстојеће посете хрватског ппредседника Иве Јосиповића Београду, јер Хрватска сматра да је у њеном интересу да сви у региону прихвате европске стандарде, речено је агенцији Бета у кабинету хрватског председника.

Иако се очекује да ће тема међусобних тужби за геноцид које су две државе једна против дргуге поднеле пред Међународним судом правде у Хагу бити присутна током посете Србији, посебно после последњих информација да Хрватска неће одустати од тужбе, у Јосиповићевом кабинету истичу да председници нису надлежни за тужбе, већ да су све одлуке на владама две земље.

„Хрватска и после уласка у Европску унију снажно подржава проширење ЕУ на све земље југоисточне Европе, па ће једна од порука хрватског председника у Београду бити и подршка Србији на њеном европском путу“, истичу у кабинету председника Хрватске.

Теме првог званичног сусрета Јосиповића и Николића биће међусобни односи две државе, а сигурно, како истичу у Јосиповићевом кабинету, и питање несталих будући да хрватски председник увек наглашава да је то важно хуманитарно питање како би се могло ићи даље.

Председници ће разговарати и о јачању економских односа, јер је Србија за Хрватску важно тржиште.

Уз то, другог дана Јосиповићеве посете Србији, у четвртак, председницима ће се придружити и представници највећих хрватских фирми „Атлантик групе“, „Агрокора“ и „Адрис групе“, кажу у кабинету хрватског председника.

Уз Николића, председник Хрватске сусрешће се у Београду и с премијером Србије, председником Скупштине, а обратиће се и посланицима. Такође ће разговарати и са представницима избегличких удружења.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *