Вијести, Регион

Јенс Столтенберг: Поштујемо право Србије да не ступи у НАТО, бар не одмах

ПРИЗНАО ДА РУСИЈА ТРЕНУТНО НЕ УГРОЖАВА НИ ЈЕДНУ ЧЛАНИЦУ АЛИЈАНСЕ

  • Генерални секретар алијансе посланицима Европског парламента рекао: „Постављено је и питање да ли ће бити конфликта са Русијом? Ми не видимо никакву опасност која се надвила над било којим од савезника из НАТО. Један од разлога што ствари тако стоје је то што смо били у стању да остваримо потребан ниво одвраћања. То је успех НАТО”
  • Одговарајући на питање хрватског посланика Тонина Пицуле како гледа на заједничке вежбе српске и руске војске у близини хрватске границе, Столтенберг је рекао: „Србија је суверена земља и има право да сама доноси одлуке о својој безбедности. Србија вежба и са НАТО, а премијер Александар Вучић, са којим сам се недавно срео, рекао ми је да жели још вежбовних активности са нама и ја то поздрављам”

         НАТО тренутно не види никакву претњу било којој својој држави-чланици, изјавио је Јенс Столтенберг.

         Наступивши у Европском парламенту, генерални секретар алијансе рекао је:

         „Постављено је и питање да ли ће бити конфликта са Русијом? Ми не видимо никакву опасност која се надвила над било којим од савезника из НАТО. Један од разлога што ствари тако стоје је то што смо били у стању да остваримо потребан ниво одвраћања. То је успех НАТО”.

         Пре овог наступа у Стразбуру Столтенберг је у интервју канадском листу Мацлеан`с рекао да НАТО не тежи да се шири на исток, већ у Источној Европи постоје земље које желе да постану чланови алијансе или Европске уније.

         „НАТО се ни на који начин не помера на исток већ исток Европе жели да се прикључи НАТО” – нагласио је Столтенберг и додао да „сваки народ има право да изабере свој пут и да одлучи који ће систем безбедности изабрати”.

         Додао је да НАТО одлично сарађује са Србијом и поштује њену одлуку да не тражи чланство у Североатлантском пакту.

         „Србија је суверена земља и има право да сама доноси одлуке о својој безбедности”, рекао је Столтенберг, одговарајући на питање хрватског посланика Тонина Пицуле о томе како гледа на заједничке вежбе српске и руске војске у близини хрватске границе.

         „Србија вежба и са НАТО, а премијер Александар Вучић, са којим сам се недавно срео, рекао ми је да жели још вежбовних активности са нама и ја то поздрављам”, казао је генерални секретар Алијансе.

         Он је истакао да треба поштовати право сваке земље, па и Србије, да не постане чланица НАТО „бар не одмах” и да је сарадња са Србијом одлична.

Александар Вучић и Јенс Столтенберг

Александар Вучић и Јенс Столтенберг

Када је реч о Црној Гори, која тежи да се учлани у НАТО али још није добила позив, Столтенберг је изјавио да ће се о томе одлучивати крајем године на самиту Северноатлантског пакта.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *