Регион

Јат без купца, дугови остају држави

010225

Реорганизовани Јат могао би да функционише већ од почетка марта, а дугови те авиокомпаније мораће да се пренесу на државу, рекао је министар саобраћаја у Влади Србије Милутин Мркоњић, преносе агенције.

Све више сам сигуран, без обзира на интересовање многих компанија из света, са Блиског и Далеког истока, из Русије или Немачке…, све више сам уверен и то износим као свој предлог – да ће Јат остати компанија каква јесте – рекао је Мркоњић.

Он је навео да ће дио радне снаге који испуњава услове за социјални програм добити новац да оде у пензију или на нека друга мјеста.

– Све више сам сигуран да дугови Јата морају на неки начин да се пренесу на државу и да Јат – са постојећим слотовима и кадровима који би нам остали, са садашњим авионима и лизингом пар нових авиона – да ће таква компанија бити могућа и остварљива већ почетком марта – истакао је министар саобраћаја.

Мркоњић је казао да не жели да ‘прејудицира’ резултате рада комисије која рјешава судбину Јата, али да му је дужност као министра саобраћаја да “у овом тренутку предочи реалност и ситуацију у којој се налазимо”.

Он је нагласио да и Влада инсистира да се питање Јата ријеши.

– Ово је варијанта која би, према мом мишљењу, већ од марта могла да живи – додао је Мркоњић.

Оснивање нове националне авиокомпаније била је идеја претходне Владе, која је 2010. донијела ту одлуку и годину дана касније расписала тендер за избор стратешког партнера, али се није јавио ниједан понуђач.

Јат је био понуђен на продају и 2008. године, али се и на тај тендер нико није јавио.

На првом тендеру 2008. понуђено је било 51 одсто капитала Јата по цијени од 51 милиона евра.

Коментариши чланак

Коментара