Вијести, Регион

Јахјага изврће истину о Србима-повратницима, РРА опомиње РТВ

Републичка радиодифузна агенција изрекла опомену Радио-телевизији Војводине, јер је њен аутор Ласло Тот показао „пристрасан приступ” интервјуишући Јахјагу.

„Аутор је противно професионалним правилима, пропустио да потпитањима реагује на очигледне неистине које је изрекла

гђа Атифете Јахјага

гђа Атифете Јахјага

”.

 

Између осталог, навела је да на Косову Срби-повратници до сада нису имали ниједан проблем или тешкоћу, да је од 1.700 несталих лица, око 500 српске националности, као и да је са Косова избегло укупно 36.000 Срба”, наведено је у одлуци Савета РРА.

Удружење новинара Србије, које је данас пренело одлуку РРА, пренело је и речи новинара Ласла Тота да због „неупотребљивог симултаног превода” није разумео речи Атифете Јахјага.

„Око 24 сата пре интервјуа су ми рекли да ће бити на енглеском и албанском. Имао сам симултаног преводиоца којег нисам разумео, тако да сам од тренутка кад сам схватио да је неупотребљив, интервју радио без превода”, рекао је Тот УНС-у.

Према опомени коју је РРА изрекла РТВ-у, начело професионалности и објективности „налагало је водитељу да саговорницу упозори да је како српска, тако и међународна јавност упозната са бројним инцидентима који се дешавају на Косову са циљем да застраше повратнике и спрече њихов повратак”.

РРА је констатовао, такође, да се у званичним подацима Србије и УНХЦР-а наводи да је од 1. јануара 1999. године до данас отето и нестало 1.200 лица српске националности и припадника војске и полиције, као и да је са територије Косова избегло више од 200.000 Срба.

„С обзиром да су лични ставови новинара током целе емисије дискриминаторно утицали на начин представљања тема, као и да се аутор није придржавао обавезе да свако становиште представи на минимално објективан начин, то су гледаоци спречени да стекну потпуну и објективну слику о догађајима и темама о којима се водио интервју”, наведено је у одлуци РРА.

Таквим поступањем, додаје се, емитер је прекршио обавезе које се односе на начело професионализма из Закона о радиодифузији, а повређене су и одредбе из Опште обавезујућег упутства о понашању емитера, које прописују објективност и непристрасност.

„Потпуно пристрасан и непрофесионални став током читаве емисије аутор је потврдио и ођавном реченицом: Госпођице председнице хвала Вам на стрпљивим и детаљним одговорима који ће већ пре допринети бољем разумевању Ваших циљева као друштво и независна држава. Хвала Вам”, наводи РРА.

Према оцени те агенције, повреда је тиме тежа што се ради о носиоцу јавног радиодифузног сервиса који на основу Закона о радиодифузији има посебну обавезу да при производњи и емитовању информативних емисија поштује принцип непристрасности и објективности.

Аутор интервјуа Ласло Тот је Удружењу новинара Србије тим поводом рекао да је у ођавној реченици у питању било „формално захваљивање, а не израз промишљеног политичког става” и да РРА „претерује у свом мишљењу”.

УНС је у саопштењу још навео да су им у РТ Војводине рекли да је договор куће да не коментаришу опомену Савета РРА.

Извор: Бета

 

Коментариши чланак

Коментара

One comment on “Јахјага изврће истину о Србима-повратницима, РРА опомиње РТВ

  1. Надам се, још увек, да ће неко отпустити мађара који тако безочно и слободно ради против Срба и Србије и да ће му забранити рад било где у овој лепој земљи. надам се да ће га протерати и целу ширу фамилију са њим право у мађарску. Надам се само због тога што Нада умире последња.

    ЖИВЕЛА СРБИЈА И СВА ЊЕНА ДЕЦА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *