Вијести, Регион

Јаблановић „дубоко разочаран” што је избачен из шиптарске владе која Србији отима КиМ

ВУЛИНОВ ПС: МУСТАФА ЈЕ УГРОЗИО ПОВЕРЕЊЕ СРБА У ДИЈАЛОГ У БРИСЕЛУ

  • Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко ЂУРИЋ оценио да је одлука Исе Мустафе о истеривању Александра Јаблановића једнострана и погрешна и нагласио да Београд неће прихватити понижавање српских представника у покрајинским институцијама

         МИНИСТАР за повратак и заједнице Александар Јаблановић није више члан косовске владе, а за ту једнострану одлуку косовског премијера Исе Мустафе каже да је дубоко разочаравајућа.

         Мустафа данас на конференцији за новинаре није прецизирао да ли је реч о оставци или смени Јаблановића, док је Јаблановић у изјави Танјугу навео да оставку није поднео.

         Он је подвукао да је одлука Мустафе и за њега лично и за Српску листу, чији је представник, „дубоко разочаравајућа”, најављујући да ће став о даљем односу Српске листе према владајућој коалицији бити заузет у наредним данима, након консултација са Вучићем.

         Оценивши да је та одлука једнострана и погрешна, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручује да Београд неће прихватити понижавање српских представника у покрајинским институцијама.

         Ђурић је најавио да ће одлука о даљим корацима бити донета након састанка српских чланова покрајинске владе са председником републичке владе Александром Вучићем у четвртак у Београду.

         Претпоставља се да је повод за одлуку премијера Косова изјава Јаблановића на Бадње вече у селу Зочиште, у којој је назвао дивљацима учеснике протеста који су тог дана онемогућили расељеним Србима да посете цркву у Ђаковици.

         Та изјава Јаблановића изазвала је велико незадовољство и негодовање на Косову и била је повод за десетак протеста, од којих су два последња у Приштини била и насилна.

         Јаблановић сматра да протести Покрета Самоопредељење нису били уперени толико против њега, колико против Срба и њиховог учешћа у влади.

         И Грађанска иницијатива Српска оцењује да је недемократска одлука Мустафе да, како наводе, под притиском демонстраната смени министра „којег су, како је и сам рекао, у владу Косова довели гласови српских гласача“.

         Због одлуке о Јаблановићу, покрет „Самоопредељење“ најавио је да се на неодређено време одлаже протест који је сутра требало да буде одржан у центру Приштине.

         Одлуком да смени министра за повратак и заједнице Александра Јаблановића косовски премијер Иса Мустафа угрозио је поверење Срба у дијалог у Бриселу – оценио је вечерас Покрет социјалиста чији је председник Александар Вулин.

         „Бриселски споразум је тражио да прави представници Срба заступају српске интересе у институцијама Приштине. Јаблановић је баш то радио. То му се не опрашта у Приштини, али су му Срби за то захвални, где год да живе”, наводи се у саопштењу Покрета социјалиста.

         Та странка је позвала Унмик и Еулекс да се изјасне поводом смене Јаблановића.

         „Позивамо их да кажу да ли је дозвољено каменовати Србе када иду да се моле и како се у њиховим земљама називају они који људе мрзе и нападају зато што су припадници друге вере и друге нације`, навео је ПС.

Александар Јаблановић

Александар Јаблановић

Та странка је оценила да је Мустафа одлуком да смени Јаблановића показао слабост, али и да дели уверење Покрета Самоопредељење да су „Срби добри или када их нема или када пристају да се праве да их нема”.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *