Вијести, Регион

Избори у Београду 16. фебруара?

Serbia Government

Београд – Ако се напредњаци одлуче за истовремене ванредне парламентарне и изборе у Београду, они би били заказани највероватније за 16. фебруар, пишу Новости.

То је, према темпу који намеће законска процедура, последњи термин да се одржи ванредно гласање у главном граду уколико 25. октобра у њему буду уведене привремене мере.

Наиме, пошто су се СНС и СПС одлучиле за привремену управу у Београду, она би формално могла да потраје највише два месеца – до 24. децембра. Тада се расписују избори који морају да се одрже најмање за 45, а највише за 60 дана.

Тако би се, уколико СНС реши да су Србији потребни и републички избори, гласање објединило у најкаснијем термину, средином фебруара. Политички, за власт је важно да Србија пре тога започне преговоре са ЕУ, што се очекује у другој половини јануара.

Прича о републичком гласању подгрејана је, пошто је Александар Вучић прихватио јавно бачену рукавицу опозиције и чак подигао лествицу. Не само што је најавио изборе у Београду, већ није искључио ни парламентарно надметање како би се утврдио легитимитет власти.

Премијер Србије и лидер социјалиста Ивица Дачић каже за „Новости“ да не размишља о изборима на државном нивоу:

„Није време да са партнерима разговарам о ванредним парламентарним изборима, јер су пред нашом земљом много важнија и преча посла. Чињеница је и да се социјалисти никада нису плашили избора и да никада нисмо бежали од провере пред грађанима Србије“.

Лидер УРС Млађан Динкић каже за „Новости“ да очекује истовремене изборе у републици и Београду:

„Србији је потребна нова влада коју не чини само пар успешних појединаца, већ читав тим способних људи који су у стању да брже решавају проблеме грађана у свим регионима и да покрену истинску модернизацију земље. И Београду је потребан нови тим који ће да град покрене из мртвила, да га модернизује и учини водећом и најатрактивнијом престоницом у овом делу Европе“.

Члан Председништва ДС Борислав Стефановић каже за да је њима најважније да се у Београду што пре одрже избори, како главни град не би остао без власти скоро шест месеци:

„Да ли ће истовремено бити гласање и на републичком нивоу зависи искључиво од Вучића, који ће вероватно спојити гласања пошто на локалу нема адекватне кандидате“.

У ДСС сматрају да је у интересу грађана да се што пре распишу и београдски и парламентарни избори.

„Уместо штетних и по Србију погубних лажних избора на Косову 3. новембра потребно је расписати ванредне парламентарне изборе на којима би грађани коначно одлучили у ком правцу желе да Србија иде“, каже за „Новости“ портпарол ДСС Петар Петковић.

Председник Удружења грађана „Заједно за Србију“ Душан Петровић мисли да су превремени парламентарни избори могући јер су се промениле прилике у земљи у односу на прошлу годину.

Програмски директор ЦЕСИД-а Ђорђе Вуковић каже за „Новости“ да истовремени излазак на биралишта у Београду и на републичком нивоу иде наруку СНС:
„Они у Вучићу имају предоминантну политичку фигуру чији рејтинг може позитивно да утиче на боље резултате на локалу. Свакако да ће добити више гласова тако него са неким непрепознатљивим кандидатом. Такође, СНС је већ вратио новчане кредите које је узео за претходну кампању, док ДС и УРС и даље морају да их отплаћују“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *