Вијести, Регион

Ивица Дачић: Вучићева влада је спремна да преговоре са ЕУ заврши до краја свог мандата

СРЕЋАН ШТО ЋЕ ЕУ У ШЕСТ ЗЕМАЉА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ДО 2020. УЛОЖИТИ МИЛИЈАРДУ ЕВРА И ПРИВУЋИ ЈОШ 10

  • ОВАКО ГОВОРЕ ВУЧИЋЕВИ МИНИСТРИ: „Србија жели што пре да разговара о заједници српских општина на Косову и Метохији. Увек смо за тај разговор били спремни, то је егзистенцијално питање за нас, јер заједницу српских општина видимо управо као механизам који ће обезбедити заштиту права српског народа који живи на КиМ“

        ВЛАДА Србије је спремна да оконча приступне преговоре са Европском унијом (ЕУ) до краја мандата 2018. године, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

        „Очекујемо да би у том случају Србија 2020. могла да постане пуноправна чланица ЕУ“, изјавио је Дачић на Економском форуму Србије, нагласивши да је сада свима јасно да Србија од ЕУ не очекује никаква попуштања у контексту испуњавања услова за чланство у ЕУ.

        Према његовим речима, Србија је спремна на продубљење сарадње у циљу убрзања европских интеграција региона и да истовремено сматра значајним да на том путу свако напредује у складу са сопственим заслугама без наметнутог уједначавања темпа.

        Дачић је нагласио да су регионална сарадња и јачање односа са суседима, као и наставак политике помирења међу спољнополитичким приоритетима Србије који се остварују активним учешћем у бројним регионалним иницијативама, форумима и процесима.

        Он је нагласио и да је европска перспектива кључни фактор који је омогућио успостављање и напредак у дијалогу Београда и Приштине.

        „Успешност овог дијалога показала је да са једне стране политика проширења и даље представља снажну мотиовациону снагу за Западни Балкан, а са друге стране да је ЕУ фактор који је у стању да решава отворена питања и суштински значајно доприноси стабилности и безбедности“, казао је Дачић.

        Према његовим речима, у досадашњем процесу дијалога, Београд је у неколико последњих месеци потписао Споразум о правосуђу, донео о томе имплементациони план, постигао договоре о цивилној заштити и општинским буџетима, а представници Срба су се вратили у парламент и владу у Приштини.

        Како је истакао, од 15 тачака Бриселског споразума Београд је испунио све што је била његова обавеза, али шест тачака које се тичу српске заједнице нису испуњене.

         „Србија жели што пре да разговара о заједници српских општина на Косову и Метохији. Увек смо за тај разговор били спремни, то је егзистенцијално питање за нас, јер заједницу српских општина видимо управо као механизам који ће обезбедити заштиту права српског народа који живи на КиМ“, казао је Дачић.

        Он је навео и да су са аспекта спољнополитичке активности у последњих годину дана постигнути значајни резултати, како на плану регионалне сарадње, тако и са иницирањем сарадње са земљама целог света.

        Дачић је навео и да је на унутрашњем политичком плану доста урађено и да су за годину дана ове владе стране инвестиције биле око 600 милиона евра, којима је запослено око 7.500 нових радника.

        Казао је да је премијер Србије најавио да су у припреми 62 нова пројекта који ће повећати инвестиције на милијарду евра.

        Према речима Дачића, за сарадњу у региону важна је и инфраструктура, а да би се изградила – потребна је помоћ ЕУ.

        Он је нагласио да подржава намеру ЕУ да у периоду од 2014. до 2020. из предприступних фондова издвоји милијарду евра за пројекте у шест земаља Западног Балкана.

Ивица Дачић

Ивица Дачић

Додао је и да ЕУ намерава да привуче и инвестиције за финансирање инфраструктурних пројеката од најмање 10 милијарди евра.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *