Вијести, Регион

ИРИНЕЈ У ТИРАНИ: Не можемо да дозволимо и схватимо да је Пећка патријаршија у другој држави

РЕКАО АЛБАНЦИМА ДА ЈЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА ЗА СРБЕ – НАЈСВЕТИЈИ ДЕО ЗЕМЉЕ

  • Спремни смо да нађемо правично решење како би обе стране биле задовољне. Ако смо годинама живели заједно, зашто поново не бисмо заједно живели?
  • Други проблем је што је око 200 -250 хиљада Срба морало да напусти своје куће и да побегне са Косова и Метохије, а још им се не дозвољава да се врате – указао је патријарх, подсетивши на 1912. годину када је, како је рекао, Косово ослобођено од Турака, а ниједан Албанац није протеран са Косова и Метохије

        

КОСОВО и Метохија је за нас Србе најсветији део земље, на којој су Срби и Албанци живели вековима без великих проблема, и зато нам ова најновија дешавања, пре свега отцепљење те јужне српске покрајине, јако тешко пада, рекао је патријарх српски Иринеј.

         Он се заложио за повратак протераних Срба са Косова и наставак мирног живота Срба са Албанцима како је то, како је рекао, било и раније кроз историју.

         Патријарх, који је у Тирани боравио на свечаности поводом освештења православног Храма Васкрсења Христовог, рекао је у екслузивном интервјуу за албански ТВ Топ Ћаннел да је СПЦ спремна за правично решење како би обе стране биле задовољне јер, како је додао, Срби Албанцима никада нису били непријатељи.

         Првојерарх СПЦ је подсетио и да је резиденција српског Патријарха у Пећи, те да то „сада испада да је резиденција Српске патријаршије у другој земљи, а не у Србији”.

         „Ми то не можемо ни да дозволимо нити да схватимо. Спремни смо да нађемо правично решење како би обе стране биле задовољне. Ако смо годинама живели заједно, зашто поново не бисмо заједно живели? Други проблем је што је око 200 -250 хиљада Срба морало да напусти своје куће и да побегне са Косова и Метохије”, рекао је патријарх Иринеј.

         Истакао је да је тешко разумети због чега ти људи, Срби, сада више не могу да се врате својим кућама, тамо где су живели стотинама година и да заједно са Албанцима поново нормално живе, рекао је Иринеј.

         „Између наша два народа никада није било проблема. То што се у последње време дешава међу нама, мислим на отцепљење Косова и формирање државе независне од Србије нама јако тешко пада. Косово и Метохија је за нас Србе најсветији део земље, ту се одигравала читава историја нашег народа. Развијала се култура и наша духовна страна. Велики број светиња које је наша Црква изградила се налази у тој покрајини”, рекао је патријарх.

 

Патријарх српски Иринеј

Патријарх српски Иринеј

Прво би, сматра патријарх, требало да буде створена могућност да се сви они који су избегли врате својим кућама и да се нађе начин да се на Косову поново живи мирно.

„Они (Срби) су преживели тешке тренутке, њихове куће су спаљене, њихова имања су присвојили Албанци и не дозвољавају им да се врате својим кућама. Сада смо сазнали да су и многи наши гробови затрти или оштећени. Са изузетком неких места која је чувао КФОР, остали део је порушен и спаљен”, рекао је патријарх подсетивши на 1912. годину када је, како је рекао, Косово ослобођено од Турака, а ниједан Албанац није протеран са Косова и Метохије.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *