Вијести, Регион

Интифада у Скопљу?

Власти у Тирани и Приштини забринуте су због религиозног карактера који су попримиле демонстрације у Скопљу, током којих су Албанци махали заставама са арапским натписима и узвикивали „Алаху екбар“.

Иако су заставе са арапским натписима биле дио иконографије и на ранијим протестима у Скопљу, реакција Тиране и Приштине и страх од ширења вјерског утицаја међу Албанцима подударио се са најавама акција радикалних исламиста, повратника са фронтова у Сирији и Ираку, на Косову и у Албанији, преноси РТС.

„Проблеми Албанаца у Македонији су политичког и националног карактера и нема мјеста вјерским обиљежјима… Вјерски покличи и заставе стварају забуну међу Албанцима и скрећу пажњу са стварних проблема“, рекао је неименовани званичник владе у Тирани агенцији ИНА.

Сукоби су у Скопљу су избили након што је неколико хиљада младих Албанаца напало кордон полиције, који је обезбјеђивао протест и том приликом повријеђено је 20 особа, међу којима и припадници полиције.

Сукоби у Скопљу

Сукоби у Скопљу

У серији извјештаја западних обавјештајаца, као центар за регрутацију радикалних исламиста за ратове у Ираку и Сирији, али и као њихова база приликом повратка на Косово означен је Качаник.

Косовски медији су протеклих недјеља упозоравали да ветерани ратова у Ираку и Сирији спремају нападе на територији Косова и Албаније, а послије тих написа ухапшене су три особе.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *