Вијести, Регион

„Хрватски Вуковар“ подноси кривичне пријаве против Милановића и његових министара

ЗБОГ ВРАЋАЊА НА ЗГРАДЕ ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИJА ДВОJЕЗИЧНИХ ТАБЛИ НАСИЛНО СКИНУТИХ 23. СЕПТЕМБРА

        ШТАБ за одбрану хрватског Вуковара поднеће кривичне пријаве против хрватског премијера Зорана Милановића и министара у влади, због злоупотребе службеног положаја, јер су на зграде државних институција враћене двојезичне табле насилно скинуте 23. септембра.

Пријава се односи и на министра унутрашњих послова Ранка Остојића, министра управе Арсена Баука и шефа жупанијске Канцеларије државне управе Горана Бошњака и „непознате саучеснике“, а због непоштовања одлуке Уставног суда о поступању с постављањем двојезичних натписа у Вуковару, кажу у тој десничарској организацији.

Сњежана Патко, чланица Стожера, на конференцији за новинаре рекла је да Милановић и министри својим понашањем директно узрокују уставну кризу.

        Она је подсетила да је Уставни суд забранио референдум о ћирилици, који је иницирао Штаб, а да до законских измена, Влада не сме присилним мерама да спроводи одредбе важећег закона у Вуковару.

        „Надамо се да ће државна тужилаштва хитно реаговати и на ову кривичну пријаву, као и против особа које су скинуле противзаконито постављене плоче 23. септембра“, када су биле приведене, поручила је Патко, преноси Хина.

        Тада су табле с латинично-ћириличним натписима насилно скинуте са шест зграда и предате градоначелнику Ивану Пенави, док је она на седишту Полицијске станице Вуковар разбијена, и истог дана замењена новом.

„Хрватски Вуковар“ подноси кривичне пријаве против Милановића и његових министара

„Хрватски Вуковар“ подноси кривичне пријаве против Милановића и његових министара

Представници власти су још тада објаснили да је Уставни суд у својој одлуци истакао да се не смеју постављати нове табле, до усвајања законских решења, што не значи да се оне које су у том тренутку биле постављене смеју скидати.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *