Вијести, Регион

Хрватска: Скуп откуп станова за избјегле Србе

019396

Коалиција удружења избјеглица у Србији тражи да Хрватска укине дискриминаторске услове из Програма стамбеног збрињавања према избјеглим Србима, које чека висока откупна цијена станова, те оцјењује да тај програм фаворизује избјегле Хрвате из БиХ, који живе у Хрватској.

Откупна цијена по метру квадратном за урбани дио Хрватске, са попустом, је од 400 до 600 евра, док су Хрвати своје станове на које су имали станарско право откупљивали 90-их година за 50 до 250 тадашњих марака по квадрату, наводи Коалиција у саопштењу.

Ова коалиција тражи да Хрватска обезбиједи исту откупну цијену за метар квадратни као што је била и прије двадесетак година и да Срби повратници и они протјерани из станова имају једнака права као и остали грађани.

Тражи се да Загреб укине временски рок за подношење захтјева за стамбено збрињавање и да обезбиједи правичну накнаду за одузето станарско право свима који не могу и не желе да се врате у Хрватску.

Уз подсјећање, да је јуче истекао рок за подношење захтјева за стамбено збрињавање, тј. алтернативни стан у урбаном дијелу Хрватске, који није био захваћен ратом, ова коалиција наводи да посебан проблем представља чињеница да избјегли Срби која се одлуче за повратак и добију стан или кућу чека висока откупна цијена. Да би Срби имали право на алтернативни стан кроз Програм стамбеног збрињавања, морају да докажу да немају ни у једној држави кућу или стан у свом власништву, те да овјере изјаву да желе да се врате и живе у Хрватској, док се избјеглим Хрватима то не тражи.

Услов за избјегле Хрвате из БиХ да добију стан или кућу био је да немају други стамбени објекат само на подручју Хрватске, која им је додијелила куће и станове на подручју Крајине, иако су им, у већини случајева, враћене куће и станови у БиХ гдје су живјели прије рата. Додаје се да Хрватска није на јединствен начин уредила стамбено збрињавање, пошто је за подручје Хрватске, које је било захваћено ратом, рок за подношење захтјева за стамбено збрињавање трајно отворен, док је за урбани дио Хрватске тај рок истекао јуче. Коалиција подсјећа, да је Анексом Г Бечког споразума о сукцесији, који је потписала и Хрватска, станарско право дефинисано као имовинско право па би оно морало да буде враћено свима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *