Вијести, Регион

Хрватска књижевница Ивана Симић Бодрожи: Тешко је бити Србин у Вуковару

31111855_vukovar-610x330

Вуковар – Хрватска књижевница Ивана Симић Бодрожић изјавила је да је веома тешко бити Србин у Вуковару, поготово људима који не желе да потпаљују ватру, него да живе нормалан живот.

Коментаришући насилно скидање двојезичних табли са зграда установа у Вуковару, Бодрожићева је оценила да проблем није ћирилица, него оно што се догодило и да би хрватске институције и политика требало коначно да се баве битним стварима и животом у том граду.

Према њеним речима, проблем с ћирилицом је „врх леденог брега једне политике која траје дуже време“.

„Штаб (за одбрану хрватског Вуковара) говори – `Не желимо ћирилицу`. То је погрешна порука, јер проблем није ћирилица, тако долази до неспоразума, треба говорити о томе колико људи још није пронађено“, рекла је Бодрожићева за ХРТ.

Она сматра да је хрватски премијер Зоран Милановић требало да дође у Вуковар одмах пошто је прва плоча разбијена и да разговара с људима, а сада је много теже постићи конструктиван дијалог и да то ствара проблем.

„Увек имате професионалне демонстранте у првом реду, а тамо, рецимо, стоји човек који жели да пронађе своја два сина, не жели да протера све Србе из Вуковара у Србију“, додала је Бодрожићева.

Она сматра да Вуковару треба нешто као центар за мир, за људе с траумама, за терапију, или „нешто што неће бити обојено“ и да на такву зграду треба ставити плочу с двојезичним натписима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *