Вијести, Регион

Хрватска ипак не одустаје од тужбе?

314543050522ee88765718985293099_368x218

Загреб – Хрватска је одустала од идеје о повлачењу тужбе за геноцид коју је 1999. поднела против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, тврди ријечки Нови лист.

Позивајући се на неименоване изворе у хрватској влади, лист пише да је такву одлуку донела Влада и да се од повлачења тужбе, иако се та опција разматрала скоро две године, одустало из два разлога.

Као прво, у Банским дворима закључили су да услови које би Србија требало да испуни за повлачење тужбе, а које је углавном формулисала министарка спољних послова Весна Пусић, ипак нису довољни за тако крупан потез.

Други разлог за одлуку да се настави с тужбом за геноцид је процедуралне природе јер су се, како наводи лист, приближили рокови и већ у октобру Хрватска и Србија треба Међународном суду правде да доставе пописе сведока, а у првој половини 2014. године почеће њихово саслушавање пред Судом.

Нови лист пише и да је Влада већ одлучила да ће је у том процесу правно заступати Весна Црнић-Гротић, професорка Правног факултета у Ријеци чије се званично именовање очекује у идућих десетак дана.

Лист наводи и да ће њен задатак бити врло захтеван јер је Међународни суд правде 2007. већ одбацио тужбу за геноцид коју је Босна и Херцеговина уложила против Србије пошто је оцењено да нема довољно доказа.

Иначе, у јануару 2013. године на састанку премијера Србије и Хрватске Ивице Дачића и Зорана Милановића било је речи о тужбама за геноцид, али, како су њих двојица пренели, нису улазили у детаље.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *