Регион

Хорор сликовница шокирала БиХ

20130122170124

Бања Лука – Сликовница за децу назива “Бенко и Зенко” у издању куће “Плањах” из Тешња, а у којој се до детаља описује клање јагњади и набијање на колац, шокирала је читаву БиХ када се појавила на киосцима.

У сликовници се могу јасно прочитати застрашујући цитати, који сигурно нису за децу.

“Сву вашу старију браћу и сестре газда је продао пред мај и сви су заклани, огуљени и стављени на ражањ, то јест набијени на колац и дуго, дуго окретани и печени на ужареној ватри. После вас погузије поједу, а кости понесу псима да се и они засладе”, један је од цитата из поменуте сликовнице.

Такође, у сликовници се могу прочитати и цитати попут: “Не могу, Риле, тако ми Бога! Овог не могу заклати. Он ме читаво време гледа. Он има сјај очију исти као мој покојни син кога је згазио ауто док се враћао из школе – зајецао је сломљени месар. – Видео сам крв и Зенкино тело, огуљено, како виси на дрвету. Касапин Пикси ме чудно гледао вршећи припрему за клање. Питао сам се колико ли је он јагањаца заклао и огулио, колико ли је он моје браће и сестара касапио? – запитао се Бенко.”

Овакви цитати су изазвали мноштво критика и сви се углас питају “па зар да деца читају приче о клању уместо Бранка Ћопића и његових прелепих дечјих прича на којима су одрасле генерације на овим просторима”.

Бајрузин Хајро Плањац, аутор сликовнице “Бенко и Зенко”, на критике одговара речима да иза тога стоје “повређене сујете једног броја писаца”, те да о квалитету његове сликовнице најбоље говори податак да је она штампана у 60.000 примерака.

„Деци је потребно приказивати стварност онаквом каква јесте уместо да их држимо у незнању. Ову сликовницу је пре штампања прегледало десетак педагога и нису нашли ништа спорно“, каже Плањац.

(С. Мишљеновић / Новости)

Коментариши чланак

Коментара