Вијести, Регион

Хина: Хрватска не повлачи тужбу за геноцид против Србиjе

111368

ЗAГРEБ – Хрватска влада jе одлучила да остане при тужби за геноцид против Србиjе, а Хрватску би у том предмету пред Mеђународним судом правде у Хагу требало да заступа стручњак за међународно право са риjечког Правног факултета Весна Црнић-Гротић, jавила jе данас агенциjа Хина позиваjући се на незваничне изворе из хрватске владе.

Да Хрватска неће повући тужбу против Србиjе 1999. године, за коjу се Mеђународни суд правде у Хагу 2008. прогласио надлежним, jуче jе обjавио и риjечки „Нови лист“.

Званичне потврде владе, међутим, нема.

Хрватска влада се на то, наводно, одлучила након што jе закључила да раниjе помињани услови коjе би Србиjа требало да испуни ипак нису довољни за одустаjање од тужбе, али и због тога што обе стране већ у октобру треба да доставе попис сведока чиjе саслушање ће започети у првоj половини 2014. године.

Иако jе бивша премиjерка Jадранка Kосор изjавила краjем новембра 2011. да влада нема намеру да повуче тужбу против Србиjе, министарка спољних и европских послова Весна Пусић jе, уочи ступања на ту дужност, краjем исте године, рекла да jе међусобне тужбе Хрватске и Србиjе могуће решити пред судом или договором.

Пусићева jе тада рекла да би здравоj памети била ближа могућност да се покушаjу поброjати спорне ствари битне за живот, попут питања несталих, опљачканих уметнина и добара у рату, суђења за ратне злочине и сарадње правосуђа.

Mинистар спољних послова Србиjе Иван Mркић рекао jе jуче, поводом писања хрватских медиjа да Хрватска неће одустати од тужбе против Србиjе, да jе Хрватска прва поднела тужбу за геноцид и да кад jе она повуче то ће учинити и Србиjа.

Mркић jе после седнице Oдбора Народне скупштине за спољне послове новинарима рекао да “ту нема никакве таjне“.
„Mи смо све договорили. Хрватска jе прва поднела тужбу и кад jе она повуче, то ћемо учинити и ми“, рекао jе Mркић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *