Вијести, Регион

Хејг: Догађаји у Босни је позив за буђење упућен ЕУ

Протести у БиХ су позив за буђење упућен ЕУ и међународној заједници, оценио је данас шеф британске дипломатије Вилијам Хејг. Висока представница ЕУ Кетрин Ештон позвала је лидере БиХ да покажу вођство и почну да решавају економске, али и политичке проблеме у земљи.

Вилијам Хејг

Вилијам Хејг

– Потребно је да… да помогнемо Босни на њеном путу ка чланству у НАТО и ЕУ, тако да може да буде окончана стагнација политике и владе БиХ –  рекао је Хејг новинарима пред почетак састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу.

Додао је да очекује да ће то питање добити на важности наредних месеци.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон позвала је лидере БиХ да покажу вођство и почну да решавају економске, али и политичке проблеме у земљи.

– Најважније је сада да лидери БиХ размисле о проблемима који муче градјане, не појединачно, већ ширу економску ситуацију, као и да покушају да надју политички излаз –  рекла је Ештонова уочи састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу.

– То је веома важно. У БиХ има много лидера и време је да они покажу своје лидерство, а ми ћемо их у томе подрржати –  додала је висока представница ЕУ.

Упитана за коментар изјаве високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је за јучерашњи бечки Курир, рекао да би, ако стање у БиХ ескалира, евентуално требало размислити о слању трупа ЕУ у БиХ, Ештонова је нагласила да верује да је Инцко „говорио о хипотетичкој ситуацији“.

Филе прати ситуацију у БиХ

Европска комисија у целини, као и Канцеларија европског комесара за проширење Штефана Филеа веома пажљиво прате развој догадјаја у Босни и Херцеговини, изјавио је Филеов портпарол Петер Стано.

– Филе као и увек позорно прати ситуацију у БиХ, једнако као и у другим земљама које су обухваћене његовим ресором – навео је Стано у изјави агенцији фена и додао да је познато колико пажње и енергије комесар посвећује БиХ, покушавајући да помогне у решавању „горућих питања“.

О ситуацији у БиХ данас би у Бриселу требало да разговарају шефови дипломатија 28 земаља чланица Европске уније, иако дневним редом то није било предвиђено.

Извор: Танјуг

 

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *