Вијести, Регион

Гросе Алек – пише пучанству

Шта је Вучић рекао у јавном писму грађанима Србије?

Путем Информатора СНС премијер Александар Вучић упутио је писмо грађанима Србије у коме наводи, да иако многи покушавају да успоре модернизацију државе, то им неће поћи за руком.

Писмо премијера које је објављено у Информатору СНС, али и на Тwиттеру преносимо у целости:
Драги пријатељи,

Свакодневно сте сведоци проблема са којим се Србија суочава на путу напретка и модернизације. Одавно сам говорио да неће бити лако и да ће бити много оних којима то не одговара, и који ће користити сваку прилику да поставе клипове у точкове. Међутим, грдно се варају они који мисле да ће, кроз разне безбедносне структуре, или на било који други начин, успети да сруше државу и победе државне органе.

Држава Србија, са својим институцијама, много је јача од сваког интересног удружења људи који не мисле добро својој земљи, зарад личних интереса. Србија је сваког дана све јача и ужива све већи међународни углед.

Имао сам част да недавно, као премијер Републике Србије, на позив немачког канцелара, боравим у званичној посети Немачкој. Овакав позив ниједан званичник Србије није добио у протеклих неколико деценија. Овај позив значи да је Србија заслужила поштовање немачке државе, пре свега, тиме што не лажемо, и што спроводимо у дело све што се договоримо. Отворено кажемо – ово можемо да испунимо, а ово не можемо, али никада не обећавамо да ћемо нешто да урадимо, а да то не можемо, или нећемо да учинимо.

Састанак са немачком канцеларком и немачким привредицима важни су догађаји за Србију, јер је наш циљ да Немачка буде стратешки и дугорочни економски партнер наше земље, да овде дође још више њихових инвестиција, а исто тако мислим да је време да Србија постане и политички партнер Немачке. Истовремено, по ко зна који пут, истичем да је Србија посвећена свом путу ка чланству у Европској унији, као и то да има велико пријатељство и економске везе са Руском Федерацијом, које се неће раскидати.

Из мноштва примера види се да ова Влада ради напорно, да се понашамо озбиљно и одговорно, да се трудимо за добробит нашег народа и земље, посебно после велике природне катастрофе, која нас је задесила. Крећемо у обнову земље, која мора да буде брза и транспарентна, као што брзе и ефикасне морају да буду економске реформе.

Важно је рећи да смо урадили прве кораке на томе да престанемо да трошимо више него што производимо. Имамо изванредан одзив за добијање субвенционисаних кредита, а неке банке су, посебно за веће клијенте, почеле да спуштају каматну стопу. То је први корак, а идемо даље. Некако у тишини је прошла уредба, а затим и закон, који се односи на пореске подстицаје. Суштина те мере је да приватник запосли 100 људи, а да, по закону, плаћа порез и допринос за свега 25 радника, што је значајно умањење обавеза.

Циљ нам је да олакшамо покретање приватног бизниса, да привучемо што више инвестиција и позивамо грађане, посебно младе људе, да не чекају, јер немају шта да чекају, већ да се определе за свој приватни бизнис и да отварају предузећа. Хоћемо да људи раде, да желе да буду богати, да имају добре идеје и да зарађују новац. Држава ће им помоћи, кроз различите мере подршке, од старт ап кредита, до пореских олакшица и субвенционисаних кредита.

И сами знате да нисам човек који бежи од одговорности. Сетите се само, када је кренула прича око КиМ, сви су ми говорили да не улазим у то, и да се држим само борбе против корупције. Затим су ми рекли да странка коју водим никада више неће добити ни глас на КиМ, а добила је 51 одсто гласова Срба на КиМ, више него, у просеку, на територији целе Србије. Сад ми говоре да оставим по страни питање економије. Како да оставим по страни? Како да не покушам нешто да урадим, кад је то кључни проблем? То највећи проблем Србије, и са њим хоћемо да се ухватимо у коштац, и да га решавамо.

Премијер Александар Вучић  / Фото: ЈуТјуб

Премијер Александар Вучић / Фото: ЈуТјуб

Можда странка коју водим неће добро проћи на неким будућим изборима, јер сада повлачимо непопуларне и тешке потезе. Па шта? Ту нема вагања, нити калкулисања. Наша је обавеза да радимо у корист бољег живота свих грађана, без обзира на цену коју лично, или као странка, плаћамо. Наша обавеза је да остваримо то да Србија буде уређена, успешна, модерна држава. И од тога нећемо одустати.

Извор: Правда.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *