Вијести, Регион

Градња Jужног тока у Србиjи предвиђена за децембар

113362

БEOГРAД – Изградња гасовода „Jужни ток“ у Србиjи предвиђена jе за децембар 2013. године, потврдио jе „Гаспром експорт“ и истакао да питање реструктуирања Србиjагаса не угрожава Jужни ток.

Реализациjа проjекта се одвиjа по плану и одлука да ће Jужни ток бити изграђен у Србиjи више се не доводи у питање, наведено jе у саопштењу Гаспром експорта.

У Гаспром експорту кажу да нису уочили проблеме коjи би могли да успоре или обуставе градњу Jужног тока кроз Србиjи, па ни наjављено реструктурирање Србиjагаса са коjим се гради таj гасовод кроз Србиjу.

Што се тиче реструктуирања Србиjагаса то jе, како су истакли, „интерни процес Србиjе, у коjи нећемо и не можемо да се мешамо.“
„Oно што можемо рећи jе да то сигурно не угрожава наш однос са нашим српским партнерима, нити напредак Jужног тока,“ истичу у том предузећу.
„Aкциони план коjи смо потписали са нашим српским партнерима предвиђа почетак изградње Jужног тока у децембру 2013. године, а прве количине гаса би требало да буду испоручене 2016. године.

Премиjер Ивица Дачић и министар енергетике Зорана Mихаjловић ових дана су, такође, наjавили да градња Jужног тока кроз Србиjу треба да почне до краjа године. Дачић jе рекао да су техничке припреме за почетак радова у току, док jе министар енергетике напоменула да се очекуjе да изградња тог гасовода у Србиjи почне краjем ове или у првом кварталу следеће године.

Изградњу Jужног тока кроз Србиjу заjеднички треба да реализуjу руска компаниjа Гаспром и српска Србиjагас, кроз заjедничко предузеће, а у изградњу тог магистралног гасовода кроз нашу земљу планирано jе да буде уложено око 1,7 милиjарди евра.

На проjекту ће бити ангажовано неколико хиљада радника из домаће грађевинске оперативе, произвођача опреме и услужног сектора.

Kапацитет гасовода кроз Србиjу износиће 40 милиjарди кубних метара, а укупна дужина деонице од око 420 километара, уз планиране одвоjке за Републику Српску и Хрватску.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *