Вијести, Регион

Годишње финансијске извештаје није поднело 37 странака

АГЕНЦИЈА ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ ПОДНЕЋЕ ЗАХТЕВЕ ЗА ПОКРЕТАЊЕ ПРЕКРШАЈНИХ ПОСТУПАКА

АГЕНЦИЈА поднеће захтев да се против 37 политичких странака и 66 група грађана покрене прекршајни поступак зато што још нису предале годишње финансијске извештаје.

„Од 97 политичких странака обавезу да предају годишње финансијске извештаје до сада је испунило 60, што значи да 37 странака није доставило извештај“, рекао је Танјугу саветник у служби за контролу финансирања политичких субјеката Предраг Кнежевић, наводећи да извештаје, између осталих, дугују УРС, Народна сељачка странка, Нова странка и неколико мањинских странака.

Од 90 група грађана – 66 није испоштовало закон, каже Кнежевић, док су 24 групе грађана доставиле извештаје на прописаном обрасцу.

Указујући да је мала вероватноћа да ће приспети још неки извештај, Кнежевић је подсетио да су политички субјекти, који је у Србији 187, имали рок до 15. априла да доставе електронску верзију извештаја, а затим још осам дана, закључно са 23. априлом, да ту верзију и писаним путем, уз потпис и печат овлашћеног лица, доставе Агенцији.

Извештаји се сматрају поднетим уколико у Агенцију стигну и у електронској и у писаној форми.

„Против политичких субјеката који нису поднели годишње финансијске извештаје Агенција ће поднети захтеве за покретање прекршајних поступака“, рекао је Кнежевић. Он је упозорио и да су за неподношење годишњег финансијског извештаја предвиђене новчане казне – од 200.000 до два милиона динара за правна лица и од 50.000 до 150.000 за одговорно лице у политичком субјекту.

Кнежевић подсећа да је до сада, од примене Закона о финансирању политичких субјеката, Агенција поднела 28 захтева да се покрене прекршајни поступак због изостанка годишњег финансијског извештаја, те да су у међувремену донете три пресуде.

АГЕНЦИЈА ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

АГЕНЦИЈА ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

У два процеса су досуђене новчане казне од по 200.000 динара за политичку организацију, а по 50.000 динара за одговорно лице, док је у једном случају казна за правно лице била 100.000 динара, а за одговорно 50.000 динара.

 

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *