Вијести, Регион

Гламоч: Концентрација опасних метала већа 30 пута?

026685

Посљедња анализа земљишта са подручја општине Гламоч показала је да су концентрације опасних метала по неколико десетина пута веће од дозвољених, сазнају „Независне“.

Концентрације појединих опасних метала, као што су олово, кадмиј, жива, цинк, бакар, никл и кобалт, и до 30 пута су веће од дозвољених, што представља велику опасност по здравље људи, биљака и животиња на том простору, наводи извор листа.

Такође, Гламоч има плитко земљиште и постоји велика вјероватноћа да су поједини тешки метали дошли и до воде коју користе становници и животиње, што представља посебну опасност по здравље. Анализа земљишта са локација гдје се већ годинама уништавају вишкови наоружања и муниције покренута је након недавних апела становника који упорно тврде да надлежни у ОС БиХ и међународне организације уништавајући оружје уништавају и здравље мјештана.

Међутим, у Министарству одбране БиХ тврде да је та анализа показала „да се земљиште не сматра контаминираним на свих десет узетих узорака“, у шта сумњају и мјештани и поједини званичници.

Занимљиво је и да се у Институту за јавно здравство РС, који је и радио анализу, позивају на Закон о заштити тајних података и не желе да говоре о резултатима анализе, која је дијелом рађена и у Београду.

„На ваша питања нисмо у могућности да дамо одговор, јер смо дужни да поштујемо повјерљивост података“, одговорено је из Института на конкретна питања шта је показала анализа земљишта, колико је земљиште штетно по живот људи и животиња и у којим материјалима су највећа одступања. Јелена Марковић, начелник Центра за заштиту од зрачења у Институту, у кратком телефонском разговору, позивајући се на Закон о заштити података, није жељела да за „Независне“

говори о резултатима, као ни ко је наручилац анализе.

Душанка Мајкић, предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ, тврди да није на Министарству да процјењује да ли су земљиште, вода и ваздух контаминирани и да ће на то питање одговор дати мјеродавне институције.

„Очекујемо мјеродавно мишљење које је већ требало да буде достављено и које треба тачно да каже о каквој контаминацији се ради. Мораћемо ускоро одржати састанак с представницима Министарства у жељи да се што прије заврши тај посао који они очигледно одуговлаче“, казала је Мајкићева, додајући да је Министарство дужно да достави анализу и мишљење о контаминацији и у којој мјери је та контаминација опасна по здравље људи.

Радован Марковић, начелника Гламоча, који је неколико пута упозоравао на загађеност земљишта рекао је да међународне организације, прије свих УНДП, и Министарство одбране БиХ, признају постојање тешких метала, али да тврде да то није опасно. „Кажу да није опасно по здравље, али када тражимо да нам доставе те анализе – они их не дају. Све што тражимо је да се овдје направи лабораторија и да у испитивања буде укључен неко из Гламоча, а у све остале анализе ми ћемо сумњати“, казао је Марковић. Нагласио је да су представници УНДП и Министарства одбране БиХ посљедњих дана повећали активности у смислу да становницима презентују резултате до којих су дошли и да ће се половином септембра обратити и одборницима да би их покушали разувјерити да се ради о отрованом земљишту.

Гламочани су у више наврата апеловали на надлежне да се с уништавањем оружја на том простору прекине или да се стави под контролу, тј. да добију чврсте гаранције да те активности нису штетне. И анализе које је прије више од годину радио Институт ФБиХ показале су контаминацију земљишта на полигону „Одлучна Барбара“, али ни до данас ништа није предузето по том питању, иако су стручњаци упозоравали да се приликом уништавања оружја ослобађају тешки метали, који изазивају алергијска обољења и повећавају могућност обољевања од малигних болести, од чега Гламочани највише и живе у страху.

Према посљедњим подацима, на полигонима у Гламочу од 2006. године до данас је уништено више од 1.800 тона мина и минско-експлозивних средстава.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *