Вијести, Регион

Фридман: Сребреница – масовно убиство, а не геноцид

034224

Оснивач и први човјек глобалне обавјештајне мреже „Стратфор“ Џорџ Фридман сматра да се у Сребреници догодило „масовно убиство“, а не „геноцид“, те да је важно користити тачне језичке термине како не би дошло да забуне.

У и-мејлу који је Фридман 24. августа 2008. године упутио тадашњем аналитичару „Стратфора“ Марку Папићу, а који је објавио „Викиликс“, наводи се да су „масовно убиство“ и „геноцид“ двије различите ствари.

„Геноцид је покушај да се истријеби цијели један народ. Геноцид је био убијање већине Јевреја и Рома у Европи са намјером да се сви побију. Убијање великог броја људи који чине само један мали дио становништва у Босни није био геноцид“, навео је Фридман.

Он је додао да је важно користити тачне појмове, јер у супротном долази до забуне. „У Босни су се догодили злочини против човјечности, односно масовно убиство. Почињени су и ратни злочини који не потпадају под злочине против човјечности. Али масовно убиство и геноцид су двије различите ствари“, истиче Фридман у поруци Папићу.

„Викиликс“ је, такође, објавио електронску преписку од 20. маја 2010. године Папића и аналитичара „Стратфора“ Бејлс Парсли, која је у том моменту затечена тврдњама Ибрана Мустафића о умијешаности муслиманског руководства у дешавања у Сребреници из јула 1995. године.

На питање Парслијеве ко је Ибран Мустафић и да ли има легитимитет, Папић одговара да је Мустафић легитиман извор и да је сигуран да није „тамо неки луђак“.

„Ако желиш, могу ти рећи шта се заиста десило у Сребреници. Ти ћеш то одбацити као српску пропаганду, али то сам уствари чуо од једног њемачког новинара који је покривао сва та дешавања“, написао је Папић у и-мејлу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *