Вијести, Регион

ФРАНС ПРЕС: Србија изолованог Путина дочекала као хероја

СВЕТСКИ МЕДИЈИ О ПОСЕТИ РУСКОГ ЛИДЕРА СРБИЈИ И ДОЧЕКУ НА ВОЈНОЈ ПАРАДИ У БЕОГРАДУ

  • РОЈТЕРС: Србија је у процепу између европских амбиција и веза са Русијом, а дочекала Путина са трупама, тенковима и борбеним авионима у тренутку када Запад наводи да руска војска ратује у Украјини
  • ТАСС: Путин нагласио да би косовски проблем требало решавати само политичким путем и рекао да би руско-српске инвестиције могле да достигну вредност од 10 милијарди долара у наредне три године
  • ГЛАС АМЕРИКЕ: Путин је током посете обећао даљу руску подршку Србији, те поручио да Русија не тргује својим пријатељством

        СВЕТСКИ медији су данас опширно известили о посети руског председника Владимира Путина Србији уз констатације да му је главни савезник на Балкану приредио „херојски дочек“ уз клицање хиљада људи и војну параду, а Путин Србији обећао даљу руску подршку са акцентом на економској сарадњи.

        Британска агенција Ројтерс примећује да је Србија, „у процепу између европских амбиција и веза са Русијом“, дочекала Путина са трупама, тенковима и борбеним авионима у тренутку када Запад наводи да руска војска ратује у Украјини.

        „Путинова посета је показала колики утицај Русија има на Балкану који, као и већи део Источне Европе, зависи од руског гаса“, наводи Ројтерс.

        Америчка агенција Асошиејтед прес описује како је Путин са усклицима дочекан у Србији, главном руском савезнику на Балкану, где је пре свега разговарао о економским питањима, укључујући гасовод Јужни ток којем се противи ЕУ.

        АП примећује и да је премијер Александар Вучић, ипак, покушао да увери ЕУ да Србија не мења курс који је прогласила, док је Путин у разговору са њим позвао Србију да искористи санкције Москве против Запада и нађе пласман на руском тржишту.

        Под насловом „Србија изолованог Путина дочекала као хероја“, агенција Франс прес констатује да је хиљаде људи изашло данас на улице Београда да поздраве руског председника који је дочекан „са црвеним тепихом“.

        Упркос јакој киши, више од 3.000 војника се придружило паради поводом 70. годишњице ослобођења Београда, на којој је наступио и руски акробатски авијатичарски тим, при чему је видно било одсуство америчких званичника, наводи француска агенција.

        Руска агенција ТАСС је детаљно известила о Путиновој посети Београду и пренела да је руски председник обећао да ће Русија снабдевати Европу довољним количинама гаса током зиме.

        Такође, руска агенција између осталог наводи и Путинове речи да би косовски проблем требало решавати само политичким путем, као и да би руско-српске инвестиције могле да достигну вредност од 10 милијарди долара у наредне три године.

        Приметивши да су се током параде из публике чули повици „Србија, Русија, не треба нам Унија“, „Глас Америке“ оцењује да је Путин током посете обећао даљу руску подршку Србији, те поручио да Русија „не тргује својим пријатељством“.

        Истовремено, Радио Слободна Европа наводи мишљење стручњака за југоисточну Европу са унивезитетског колеџа у Лондону Ерика Гордија да ће Брисел Србији „прогледати кроз прсте“ због параде на којој присуствује Путин.

        Горди наводи да, ипак, датум, начин и симболика дочека Путина показују конфузију која у Србији влада.

        С друге стране, „Раша тудеј“ ставља акценат на изјаву Путина у Београду да ће Москва смањити снабдевање гасом ако Кијев почне да „усисава“ количине намењене Европи.

ФРАНС ПРЕС: Србија изолованог Путина дочекала као хероја

ФРАНС ПРЕС: Србија изолованог Путина дочекала као хероја

Уз доста фотографија са данашње параде, а под насловом „Путин почасни гост на српској војној паради“, Би-Би-Си преноси да је Путин током посете истакао подршку Русије Београду, између осталог и кад је реч о Косову.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *