Вијести, Регион

Филе препоручио да се спољна политика Србије дисциплинује отварањем поглавља 31

ОД УЛАСКА У ЕУ НИШТА БАР ЈОШ ПЕТ ГОДИНА, А БРИСЕЛСКА БИРОКРАТИЈА НАС НЕ ОСТАВЉА СВОЈЕ МАНТРЕ

  • Одлазећи ЕУ-комесар Штефан ФИЛЕ, преко Твитера поручио Александру Вучићу и Томиславу Николићу: „Само тако наставите“
  • ФАКТИ: Европска унија своју доминацију шири без дивизија и тенкова. Додуше, у случају Србије су били авиони и „томахавци“. Зато је сада довољно да својима у Београду честитају победе два сата пре завршетка избора и да им повремено објаве „само тако“. А они народу говоре да је економска рецесија за њега добра јер је предуслов да Србија престане да буде ненормална, односно да је сасвим нормално да родитељи сада живе лоше јер ће захваљујући томе њихова деца имати „правно на будућност“. Дакле: не ни будућност, већ – право на будућност

        ОДЛАЗЕЋИ европски комесар за проширење ЕУ Штефан Филе поручио је данас Србији да настави на исти начин као и до сада са напорима у процесу придруживања Унији.

         „Извештај о напретку 2014: реформе, скрининзи и нормализација су у току, само тако наставите“, написао је Филе данас на Твитеру.

        Он је навео да се од Србије очекује напредак у реформама, посебно у области владавине права и нормализације односа са Косовом.

        Процесу нормализације односа Београда и Приштине треба дати додатни замах како би ушао у нову фазу, поручио је Филе.

        Филе је у међувремену, представљајући пакет годишњих Извештаја о проширењу пред Спољнополитичким комитетом Европског парламента у Бриселу, рекао да је Србија отварањем преговора о придруживању ове године начинила прекретницу у европским интеграцијама.

         „Србија у овој фази има више одговорности, али и прилика које може да искористи на свом путу у ЕУ“, рекао је он.

        Комесар ЕУ је похвалио висок степен припремљености и професионалности са којим је Србија ушла у процес скрининга, као и напоре власти на реформама правосуђа, јавне управе и привреде.

        Филе је посебно нагласио значај регионалне сарадње и процеса нормализације односа Београда и Приштине.

         „Сада нам је потребан нови замах у процесу нормализације, а ЕУ је спремна да помогне“, нагласио је Филе.

        Говорећи о општем стању у земљама кандидатима, Филе је изразио жаљење што је дошло до генералног погоршања ситуације у вези са слободом говора, што се највише односи на Турску.

        Он је позвао политичке лидере Босне и Херцеговини да након предстојећих избора обуставе блокаду државних институција и спроведу реформе које су неопходне за наставак европских интеграција БиХ.

        Комесар је сем тога изразио наду да ће нови изасланик Уједињених нација помоћи да Македонија реши спор са Грчком око назива републике и коначно отпочети преговоре о придруживању.

        Позвао је руководство Албаније да након добијања статуса кандидата настави да ради на условима да отвори преговоре, а лидере Црне Горе да убрзају реформе правосуђа и интензивирају борбу против корупције.

        Филе је у говору пред парламентарцима истакао да је неопходно да када земље кандидати испуне критеријуме за чланство, ЕУ испуни свој део договора.

         „Ми треба да одржимо реч, јер једино тако можемо да сачувамо кредибилитет процеса проширења“, рекао је он.

        Филе се посебно захвалио донедавном председавајућем парламентарне групе ЕП за Западни Балкан Едварду Кукану, и известиоцима ЕП за земље из региона.

        Филе је изјавио да је најбољи начин да се спољна политика земаља Западног Балкана усклади са ЕУ да се што пре отвори преговарачко поглавље 31 које се односи на ову област.

         „Морамо да отворимо то поглавље раније него што смо мислили“, рекао је Филе одговарајући на питања посланика Спољнополитичког одбора ЕП о одбијању Србије и Босне и Херцеговине да се придруже санкцијама против Русије.

        Комесар је истакао да је поглавље 31 најбољи инструмент за усклађивање спољне политике не само Србије, него и осталих партнера са Западног Балкана са ЕУ.

         „Не можете имати драстично кршење међународног права на истоку Европе, а да то не остави последице на све у заједничкој европској кући“, рекао је Филе.

        Говорећи о Србији, он је указао да су правила ЕУ јасна.

         „Очекујемо постепено усклађивање са спољном политиком ЕУ“, рекао је он.

        Србија ће, иначе, у петак отворити скрининг поглављу 31, а у Бриселу се тим поводом очекује шеф дипломатије и први потпредседник српске владе Ивица Дачич.

        Филе је поменуо дијалог Београда и Приштине као пример успешног коришћења процеса проширења за решавање замрзнутих конфликата.

         „На жалост, неки конфликти озбиљно ометају процес проширења“, упозорио је комесар осврћући се на спор Грчке са Турском око Кипра и са Македонијом око имена.

        Филе је завршио данашње обраћање посланицима изјавом да није сигуран да ли би се његов петогодишњи мандат могао оценити као успешан или неуспешан.

         „Неке земље су искористиле прилику коју пружа процес проширења да спроведу реформе и да напредују, док неке друге заостају и чак иду у супротном правцу“, указао је он.

Штефан Филе

Штефан Филе

„Да ли смо могли да урадимо више? То је питање које ме прогања“, рекао је Филе, кога ће од 1. новембра као нови комесар наследити Јоханес Хан.

МЕКАЛИСТЕР: ЕУ треба да помогне Србији да стабилизује привреду

Нови известилац за Србију у Европском парламенту Дејвид Мекалистер изјавио је данас да Србији треба помоћи и отклони последице катастрофалних поплава.

„Србија систематски и стратешки напредује на путу ка ЕУ“, рекао је Мекалистер на седници Спољнополитичког комитета ЕП.

Он је посебно нагласио важност спровођења Бриселског споразума, уз констатацију да то што у Приштини још није формирана влада не доприноси ситуацији.

Мекалистер је позвао ЕУ да подржи Србију не само у спровођењу неопходних реформи правосуђа и реструктуирању привреде, него да и кроз средства из претприступних (ИПА) фондове стабилизује економију.

„Мада знамо да неће бити новог круга проширења у наредних пет година, неопходно је наставити преговарачки процес и помоћи Србији да се економски опорави након страшних мајских поплава“, поручио је Мекалистер посланицима.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *