Вијести, Регион

ФИЛЕ: Европска унија ће се ширити чак и ако у новој ЕК не буде „Филеа”

КАО ДА ВАЖНИЈИ И СРБИМА НАКЛОЊЕНИЈИ И ДРАЖИ СТРАНАЦ НИЈЕ ДОШАО У БЕОГРАД ТОКОМ ЦЕЛЕ НАШЕ ИСТОРИЈЕ

  • Молио сам да Србија сачува свој нешто другачији став у односу на остале земље и да не уводи санкције Русији. Вероватно сам био тежак као што умем да будем и у тој теми и зато сам се извинио и Филеу и свим гостима, казао је Вучић и поновио да дугује захвалност и разумевање за поштовање Србије, њених ставова и њеног суверенитета

ПОЛИТИКА проширења ЕУ ће се наставити без обзира да ли ће у новој Европској комисији постојати комесар за то питање, поручио је данас српским званичницима Штефан Филе додајући да са премијером Александром Вучићем дели исти циљ – да грађани Србије осете добробити ЕУ и пре чланства.

Вучић је данас изнео план Србије за напредовање ка Европској унији, а комесару Филеу захвалио на разумевању и жељи да нам помогне и позвао га да се осећа као код куће.

Вучић је на конференцији за новинаре након разговора с Филеом рекао да је изузетно вазно да сто хитније буду отворена поглавља 23 и 24 у преговорима са ЕУ, јер су она вазна на путу остварења правне државе и владавине права.

„Изнео сам Филеу план Србије да ми наш посао завршимо најбрже, а наравно, да ће све остало зависити од држава чланица. Србија не обећава немогуће ствари, али Филе зна да смо оно што смо обећали и урадили”, рекао је Вучић, додајући да ћемо и овог пута тај посао завршити како би наши грађани били део Европе.

Он је најавио у наредна два месеца велике догађаје и у Београду и у региону, те поручио да ће Србија кроз важне економске законе и реформе поправити бизнис амбијент.

„Тако ће много више и домаћих и страних инвеститора желети да улаже и нашу земљу. Радићемо на већем запошљавању људи посебно у приватном сектору, и ту следе многе реформе”, најавио је Вучић додајући да ћемо много тога још морати да научимо од наших пријатеља из ЕУ и захваливши Филеу за његову посвећеност путу Србије ка Унији.

„Ми у Србији јесмо захвални Филеу што је увек имао разумевања и снаге и жеље да Србији помогне. Хвала што сте дошли у Србију, желим да осећате као код своје куће”, рекао је Вучић.

Филе је рекао да је у разговору с премијером Вучићем поменута и Украјина, те да је он поновио да ЕУ поштује став Србије као суверене земље, док је српски премијер захвалио Филеу што је коректно изнео ставове Уније по том питању.

„Ми подражавамо територијални интегритет сваке земље чланице УН, разуме се и Украјине, али из много разлога историјских, традиционалних и свих других… И ако хоћете, молио сам да Србија сачува свој нешто другачији став у односу на остале земље и да не уводи санкције Русији и вероватно сам ја био тежак као што умем да будем и у тој теми и зато сам се извинио и Филеу и свим гостима.”, казао је Вучић и поновио да дугује захвалност и разумевање за поштовање Србије, њених ставова, њеног суверенитета.

Филе је рекао да без обзира да ли ће у новом сазиву Комисије постојати комесар за проширење или не једна ствар остаје јасна – политика проширења је кључна и представља константу.

На тражење новинара да прокоментарише гласине да у новој Комисији можда неће бити комесара за проширење што би био лош знак за Србију, Филе је рекао да се о томе није дискутовало у Бриселу и да је свакако на новом председнику ЕК да одлучи како ће организовати функционисање Комисије.

Штефан Филе и Александар Вучић

Штефан Филе и Александар Вучић

„Али, желим да вас уверим да је једна ствар јасна – политика проширења је кључна, она је константа”, нагласио је он.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *