Вијести, Регион

Федерика Могерини: Референдум у Републици Српској био би екстремно проблематичан

СА ВУЧИЋЕМ СЕ САГЛАСИЛИ И ХРВАТИЦА ВЕСНА ПУСИЋ И ДОКАЗАНИ „ПОЗИТИВАЦ“ МИРОСЛАВ ЛАЈЧАК

        ВИСОКА представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је данас да би одржавање референдума у Републици Српској изазвало тешке компликације за европске интеграције Босне и Херцеговине.

        „Референдум би био екстремно проблематичан“, рекла је Могерини новинарима након састанка шефова дипломатија земаља чланица Европске уније у Бриселу.

        Она је казала да су свих 28 министара изразили забринутост због намере председника РС Милорада Додика да организује референдум о надлежности државног правосуђа БиХ у том ентитету.

        „Примећујем да датум референдума још није одређен, што даје простор да се преиспита идеја да се он одржи“, рекла је она.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини

Пре ње, идеју о референдуму су критиковали шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајчак и хрватска министарка спољних послова Весна Пусић.

Лајчак је рекао да је референдум неприхватљив из правних и моралних разлога, док је Пусић истакла да би његово одржавање представљало кршење Дејтонског споразума и устава БиХ.

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан је још прошле године критиковао идеју о референдуму, а амбасадори западних земаља су је такође осудили.

Председник владе Србије Александар Вучић је приликом недавног сусрета са Додиком замолио председника РС да преиспита план о спровођењу референдума.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *