Регион

Фабрика глинице Бирач-колапс или оздрављење?

На корак од затварања и тоталног колапса фабрике глинице Бирач из Зворника у стечајном поступку се покушава одржати основни производни процес ,установити размјере губитака и покушати утврдити стварно стање у овом некадашњем гиганту.

Судбина 340 радника и скоро 20 хиљада људи који су повезани с пословањем Бирча зависи од могућности сервисирања огромних дугова од 17 милиона конвертибилних марака Пореској управи и 25 милиона марака дуга БХ гасу .

Зоран Тегелтија ,министар финансија у Влади РС нагласио је да је ситуација у Бирчу након уласка контролних органа била много лошија него што су биле прве процјене.Влада Републике Српске,покретањем овог поступка,рекао је Тегелтија имала је три циља у плану: да се одржи процес производње,да се сачувају радници који треба да наставе да раде и заштита имовине Фабрике глинице Бирач.Стечајним поступком и преузимањем управе формиран је привремени одбор за управљање и тиме је ријешена криза управљачких структура .

Министар Тегелтија ,говорећи о литванским менаџерима је нагласио да се сада Влада заправо бори притив ,како је истакао бјелосвјетских превараната!“Нису то голобради младићи него инструирани преваранти који су били дио смишљеног плана и ми се морамо ријешити тих људи“,смтра тегелтија и напомиње да ни они не сједе скрштених руку.Због тога ,према његовим ријечима Влада ће ангажовати врхунске адвокате да заштити свој интерес.

Миле Матић,данас је именован за директора Алумине и то је још један знак да Влада РС стоји иза овог пројекта ,нагласио је Тегелтија.

Радислав Стојановић ,представник једног од синдиката Бирча рекао је да је данас дванаест и пет ,а не пет до дванаест и да се боји да је све већ касно!Добро је ,наставио је Стојановић, што је све пресјечено јер смо добијали плате на текуће рачуне и да више од три и по

године радницима нису уплаћени доприноси .“Нисмо могли видјети како нам новац одлази јер су нам пласиране приче о тешком пословању и сличним тешкоћама“,појаснио је представник синдиката.

Костадин Васић,посланик СДС-а у Народној скупштини РС пренио је став странке да ће тражити одговорност од 2001. године и да се мора доказати ко је шта радио и да нико не смије бити амнестиран !“Како то да Агенција за банкарство,Пореска управа или МУП нису знали за то шта се ради“ упитао је Васић и рекао да је 2005.године тужилаштво оцјенило да нема основа за пријаву против стања у Бирчу и навода за махинације у овом колективу. Васић је изразио сумњу да су, како је рекао, голобради младићи могли сами да изврше ова дјела без помоћи власти.

Радован Вишковић, посланик СНСД -а у Народној скупштини РС критиковао је начин приватизације Бирча и сматра да има много криваца за постојеће стање .Према његовим ријечима фабрика би стала с производњом да није прекинута агонија пословања и извлачења новца !

Коментариши чланак

Коментара