Вијести, Регион

ЕУ тражи повлашћену продају хрватских цигарета у Србији

003213

Брисел инсистира на повлашћеној продаји хрватских цигарета у Србији. Иако нам шансе нису велике, очекујемо да се ипак уваже неки наши аргументи о заштити домаће индустрије, каже за РТС потпредсједник Владе Србије Расим Љајић. То није усмјерено против Србије јер је то модел и правило које Европска комисија користи за своје нове чланице, каже Љајић.

Европска унија не одустаје од захтјева да се Хрватској омогући да и даље по повлашћеним условима извози цигарете у Србију.

Чиме Европа правда такав захтјев и јесмо ли близу или далеко од договора за Дневник РТС-а је говорио министар трговине, телекомуникација и информатичког друштва Расим Љајић.

Нити смо завршили разговоре, нити је постигнут било какав споразум. Ми смо практично тамо где смо били 1. јула ове године. До тада је требало да направимо договор о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању, али до тога није дошло. Нема нових момената у томе и ми чекамо од Европске комисије да наставимо разговоре иако нам шансе нису велике, да не ставарамо велика очекивања, под великим смо притиском Европске комисије, али и држава чланица али очекујемо да се уваже неки наши аргументи у смислу заштите наше домаће индустрије.

Дуванска индустрија за нас је важна, држава би изгубила око четири милиона евра разлика у пореској стопи. Губитак за дуванску индустрију би вјеровтно био већи, с обзиром да они до сада нису имали приступ хрватском тржишту, јер су били ограничени ванцаринским баријерама тамошњих власти.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *