Вијести, Регион

ЕК-Хрватској санкције и до милијарду евра?

032755

Комесари Европске комисије подржали су приједлог потпредсједнице те комисије Вивијане Рединг да се хрватској наметну санкције, потврдила је њена портпаролка Мина Андреева.

Редингова је заједно с предсједником ЕК Хосе Мануелом Баросом и комесаром Штефаном Филеом обавијеститла колегијум комесара да Хрватска крши оредбе о европском налогу за хапшење.

Она је, како се наводи, предложила да се Хрватској уведу санкције, што су европски комесари прихватили. Санкције би Хрватску, како пишу медији, могле коштати и до милијарду евра .

Загребачки „Јутарњи лист“ објавио је јуче изјаву неиманованог високог представника хрватске владе који је рекао да ће Хрватска истрајати на позоцији принципијелне државе и да неће примати налоге „бахатих“ европских политичарки.

Хрватска је, наиме, два дана уочи прикључења ЕУ усвојила закон којим је примјена европске потјернице временски ограничена до почетка августа 2002. године, чиме је и практично онемогућено изручење једног броја починилаца злочиана и кривичних дјела међу којима је и бивши функционер југословенске и хватске службе безбједности Јосип Перковић.

Њемачка Перковића потражује због сумње да је учествовао у организацији убиства хрватске политичког емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Баварској.

Дио хрватских медија је недолазак немачке канцеларке Ангеле Меркел на прославу поводом уласка Хрватске у ЕУ, 30. јуна у Загребу повезала са усвајањем овог закона.

Хрватска влада, односно премијер Зоран Милановић изјавио је раније да ће приједлог спорног закона Сабору доставити на првом јесењем заседању, с тим да ће он бити примењиван од половине јула наредне године.

Милановић, наиме, сматра да појединим почниоцима кривичних дјела треба да суде хрватски судови, а не судови трећих земаља.

Редингова је лично и преко својих сарадника до сада више пута упозорила Хрватску да ће бити кажњена због неиспуњавања обавеза из приступног уговора.

И док хрватски предсједник Иво Јосиповић, као и Милановић вјерују да до санкција ипак неће доћи, јер Европа и Хрватска у овом тренутку имају преча посла, лидер најутицајније опозиционе партије Хрватске демократске заједнице Томислав Карамарко сматра да је све у вези тог закона, који је колоквијално назван Леx Перковић – скандалозно.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *