Вијести, Регион

ДСС: Хрватска је на прагу новог циклуса усташтва

ПОСЛАНИЦА ДСС САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ КРИТИКОВАЛА ВЛАСТ СРБИЈЕ ЗБОГ ДРЖАЊА ПОВОДОМ „РЕНЕСАНСЕ УСТАШТВА“.

Сандра Рашковић Ивић

Сандра Рашковић Ивић

  • Све јако подсећа на 1990. и 1991. годину и има потпуно исти сценарио – кидисање на српско писмо, вређање Срба, шовинистичко понашање Хрватске католичке цркве, ћутање интелектуалаца – упозорила је Рашковић Ивић и оценила да је крајње врема да власт у Србији реагује и заштити Србе у Хрватској
  • О питању Срба у Хрватској следи громогласна ћутња. Ћути и Брисел, додала је, који је пре неколико месеци суво саопштио да је питање двојезичности унутрашње питање Хрватске

ДЕМОКРАТСКА странка Србије тврди да збивања у Вуковару око ћириличних табли, али и дешавања на фудбалским утакмицама у тој земљи, показују да је дошло до „ренесансе усташтва“, на шта, сматрају у ДСС, српски званичници морају да реагују.

Посланик ДСС Санда Рашковић Ивић данас је, на конференцији за новинаре, критиковала спрску власт што, како тврди, ћути о дешавањима у Хрватској и то „зарад добијања датума за почетак преговора са ЕУ и ради успостављања добросуседских односа“.

„Србија је дужна да заштити своје сународнике у Хрватској“, рекла је Рашковић Ивић која тврди да је Србима у Хрватској, који су остављени без одбране своје државе, српска власт јасно поручила да јој је важнији почетак преговора од њих.

Говорећи о разбијању ћириличних табли у Вуковару и понашању фудбалског репрезентативца Јосипа Шимунића, који је победу над Исландом и пласман на Светско првенство у Бразилу славио усташким поздравом „За дом – спремни“, Рашковић Ивић је оценила да све то јако подсећа на 1990. и 1991. годину и има потпуно исти сценарио – кидисање на српско писмо, вређање Срба, шовинистичко понашање Хрватске католичке цркве, ћутање интелектуалаца…

Минимакс својевремено визионарски под брозовцима: „Ја устадох - они усташе?“

Минимакс својевремено визионарски под брозовцима: „Ја устадох – они усташе?“

„Актуелна догађања у Вуковару и око њега, па и у целој Хрватској, представљају почетак новог циклуса усташтва. Разбијање табли са ћириличним натписима је чекићање по главама свих преосталих Срба у Хрватској, то је чекићање по глави Срба овде, оних убијених у Другом светског рата… А то је у крајњем, и чекићање по глави државе Србије“, рекла је Рашковић Ивић.

Према њеним речима, сем гласова неколико часних интелектуалаца и новинара, нема никога да устане у одбрану Срба и нема праве критике у медијима, „сем антисрпског хушкања“.

Она тврди и да све изгледа као да се ради „о консензусу у Хрватској онда када су Срби у питању“, а да хрватски председник Иво Јосиповић и премијер Зоран Милановић дају „слабашне изјаве и капитулирају пред онима које називају бранитељима, пред Хрватском католичком црквама и стотинама хиљада оних који су одушевљено поздравили иступ Шимунића“.

„О питању Срба у Хрватској следи громогласна ћутња. Ћути и Брисел, који је пре неколико месеци суво саопштио да је питање двојезичности унутрашње питање Хрватске“, навела је Рашковић Ивић која је оценила и да је крајње врема да власт у Србији реагује и заштити Србе у Хрватској.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *