Вијести, Регион

Драшковићева о нападу на Србе

032607

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором Србије Славка Драшковић апеловала је на хрватске власти да хитно предузму све како би престали напади на Србе.

Драшковићева је истакла да се у Хрватској води кампања, односно нека врста хистерије против Срба, чиме су угрожена не само њихова основна и људска права, већ и мир, сигурност и „сваки основни начин једног нормалног суживота“.

„Недопустиво је да у 21. вијеку у једној земљи која је чланица Европске уније имамо такво кршење основних и свих људских права, као што се то дешава сада у Хрватској у односу на Србе“, рекла је Драшковићева.

Она је нагласила да је Вуковар, у којем протеклих дана националисти одржавају протесте против ћирилице, само једно мјесто гдје се води кампања против Срба.

„Вуковар је само један дио, једно мјесто гдје се то дешава и гдје је ћирилица једно основно писмо и језичко право на културу и идентитет народа које је угрожено на један насилан начин. То траје веома дуго“, указала је Драшковићева.

Она је подсјетила да је синоћ у Сплиту извршен напад на Вијеће српске националне мањине, да је прије један дан у Дубровнику на српској цркви исписано „Србе на врбе“, као и да је недавно у селу Трпиња на непримјерен начин ухапшено неколико српских цивила.

„Морам да апелујем на хрватску државу да хитно и одмах предузме све што је у њеној моћи да се ово одмах заустави. Била сам крајем прошле године у Вуковару и Загребу гдје сам разговарала са највишим званичницима Хрватске. Добила сам обећање и чврсто увјеравање да држава Хрватска неће допустити даљу ескалацију насиља, а сада видимо да је она ипак некако допустила и да је још горе него што је тада било“, рекла је Драшковићева.

Према њеним ријечима, насиље према Србима ескалирало је не само у Вуковару, него и у другим мјестима у Хрватској.

„Хрватску позивам да покаже да је заиста дорасла овој ситуацији и својој новој позицији у Европској унији и да одмах учини све да ово одмах престане“, поручила је Драшковићева.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *