Вијести, Регион

Додик: За РС jе важна интензивна сарадња са Србиjом

111657

БEOГРAД – За Републику Српску jе веома важна интензивна сарадња са Србиjом, коjа jоj jе и наjвећи партнер у економиjи, изjавио jе данас председник РС Mилорад Додик и нагласио да jе политичка стабилност предуслов за сваку економску сарадњу.

Додик jе, на 13. српском економском самиту, рекао да су та два тржишта „међусобно традиционална и да постоjи потреба да се та сарадња додатно побољша“.

Jедна од сjаjних идеjа за то jе да РС и Србиjа интегришу одређене функциjе у енергетском сектору, што би, како jе рекао Додик, представљало и инициjативу за такву врсту регионалног удруживања.

Додик jе оценио да jе политичка стабилност у региону додатно повећана последњих година, али и указао да „jош увек не можемо бити сигурни да jе то све до краjа урађено, бар што се тиче Босне и Херцеговине“.
„Tо можемо да видимо и у Mакедониjи и на неким другим дестинациjама“, рекао jе председник РС и додао да jе Eвропска униjа стратешко опредељење РС, и указао на проблеме коjи стоjе на том путу.

Истакавши да jе Босна и Херцеговина „земља у покушаjу“, да она ниjе консолидована и да у њоj постоjи много проблема, Додик jе казао РС не може сама да иде према EУ, мада jе испунила све потребне услове на садашњем степену сарадње са EУ.

Премиjер Српске jе рекао да зато „РС мора да стане, jер Босна и Херцеговина мора да иде jединствена у EУ“, наводећи да су се такве ствари и раниjе дешавале.

Oн jе прецизирао да jе, на пример, у разговорима са MMф Српска испунила све услове, али други део Босне и Херцеговине ниjе, па jе РС заустављана. „Tо се сада понавља“,

Додик jе рекао да привреда РС бележи раст, што указуjе да jе на добром путу да изађе из рецесиjе, и указао на веома успешне приватизациjе „Tелекома“, као и нафтног сектора са руским компаниjама, тако да jе РС данас извози нафту.
„Постоjи вера да можемо даље и то jе реално“, али jе потребна широка друштвена подршка, казао jе Додик и позвао инвеститоре да улажу у РС, jер „ту за њих постоjе броjне предности“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *