Вијести, Регион

Додик: Војска Републике Српске одбранила српски народ

Бањалука – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас у Бањалуци да је Војска Републике Српске /ВРС/ одбранила народ у тешким временима распада бивше Југославије.

„Тада је пријетила опасност за српски народ на овим просторима. Одлука о формирању ВРС донесена је овдје у Бањалуци са великим ентузијазмом, очекивањем и са увјерењем да се чини историјски посао неопходан за слободу народа“, рекао је Додик на свечаној академији поводом Дана војске и Дана бораца Републике Српске.

Предсједник Додик је нагласио да су сви у Српској поносни на своју ВРС.

„Идеја слободе нашег народа се најбоље видјела у различитим временима и у војскама у којима су Срби били доминантни. Нит слободе је дубоко уткана у наш народ и за њу се никада нисмо престали борити“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је ВРС часна институција и да је због тога међународни фактор прво ударио на ту институцију.

„На тај начин су хтјели да разграђују читаву Републику Српску. У новијој политичкој историји нисмо наишли ни на једну институцију која је била толико оспоравана од међународног фактора као што је ВРС“, каже Додик и напомиње да се не смију заборавити борци који су живот дали за Српску.

Додик је подсјетио да су некадашњи команданти ВРС-а изложени судском прогону.

„То говори о људима који су водили ВРС да су били упорни у настојању да одбране народ и да се боре за слободу. Никада не смијемо да заборавимо чињеницу да је командант ВРС-а Ратко Младић снажном енергијом водио нашу војску и да никада није одступио, као што не одступа ни данас“, каже Додик, истакавши да ће друштво доћи у позицију да захвали људима који су у ратним временима водили Српску.

Предсједник Српске је нагласио да зна шта значи када неко жели да нешто подметне, како би била изгубљена историја српског народа.

„Могу да замислим каквим притисцима су били изложени Младић и тадашњи предсједник Српске Радован Караџић. Упркос свему, наша војска је остала часна и усправна у свим тешкоћама“, рекао је Додик.

Он је изразио жаљење што је укинута ВРС и формиране Оружане снаге БиХ.

Предсједник Борачке организције Републике Српске Пантелија Ћургуз нагласио је да су Дан војске и Дан бораца најважнији датуми у новијој српској историји.

„Борци Републике Српске знају колико Српска вриједи и колико је неизмјерна и недјељива у било ком смислу. У ових 20 година је било много тешкоћа да би је сачували и у томе смо успјели“, рекао је Ћургуз.

Он је нагласио да су борци у најтежим временима били јединствени и усправни.

„Тапију на Републику Српску имају њени борци и грађани. Не смијемо се дијелити него морамо заједнички рјешавати све проблема са којима се сусрећемо на добробит наше једине Републике Српске“, изјавио је Ћургуз.

Додик: Војска Републике Српске одбранила српски народ

Додик: Војска Републике Српске одбранила српски народ

Борачка организације Републике Српске уручила је Златну значку Руднику и Термоелектрани „Гацко“ као донатору Фондације „Помоћ“ и признање Фонду за дјечију заштиту Републике Српске.

Свечаној академији присуствовали су члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић, министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, министри у Влади Српске, представници Републике Српске у институцијама БиХ, Амбасаде Србије у БиХ, Војске Србије, Оружних снага БиХ и Српске православне цркве.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *